27 August 2011

Salam Lebaran dari Bumi Mesir

Assalamualaikum dan hello semua...

Disebabkan ramai yang dah bercuti dan mula berpusu-pusu termasuk pak busu yang ingin pulang ke kampung masing-masing sambut raya maka dengan ini nak buat salam lebaran...sebenarnya sengaja je nak wish awal-awal sebab tahu ramai akan cuti dari dunia blogging ni...semua akan menyerbu Jaya Jusco,Mydin,Tesco,Euro Moda,pasar malam,pasar tani dan macam-macam lagi sebab nak buat persiapan raya...lepas raya pun belum tentu aktif lagi sebab semua duk makan tak hengat dunia dan mencari duit raya sebagai tambahan untuk pulang ke kolej masing-masing..betul tak.? hebak hebak awok semua ni...lagipun mesti yang akan wish raya dekat blog masing-masing pada malam raya...so tak nak bagi sesak lalu lintas traffic dekat home page blog sampai susah nak buka doploh kali refresh pun belum tentu buka,so saya dengan ini nak wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua awesome-awesome readers blog saya ni...eh.! nape tetiba guna saya...yela raya kan...tatasusila sopan santun kena jaga...sila refer rukun negara kat belakang buku tulis adik korang yang sekolah rendah tu...Insyallah lepas raya akan update entry pasal attachment di hospital saya nanti...hari ni masih lagi bekerja di hospital dan start bercuti pada 29hb Ogos dan walaupun tahu ramai kawan-kawan dah start balik kampung untuk cuti raya...redha je la jadi doktor ni...Justeru itu,perghhhh justeru siot...ok sambung balik...saya nak ucapkan Salam Aidilfitri kepada semua umat Islam yang menyambutnya...tak lupa juga kat keluarga tercinta kat Malaysia yang jauh di mata tapi tetap dekat kat hati ni...tapi pancreas lagi dekat kot dari hati...ingatlah anak bujang mu ini beraya di Mesir...umi sila jangan sedih bila di pagi raya dan telefon kena buat suara garang-garang supaya diri ini tak meleleh di pagi raya...ok la dah macam salam perantauan dalam paper Berita Harian pulak...hehehe...




ADA SESIAPA NAMPAK TAK GAMBAR BUDAK NI DALAM SURAT KHABAR  BERITA HARIAN BERTARIKH 25 OGOS HARI TU DEKAT RUANGAN SALAM PERANTAUAN...saje tanya...eh.! tercaps lock pulak...!




24 August 2011

Eh.! Mana Button Follower Saya.?

Hai readers...salam ramadhan semua...sebelum tu nak ucapkan terima kasih la kepada semua yang sudi follow blog aku ni...thanks a lot kerana mengsupport aku dari belakang...kesian korang support aku yang berat ni kan...hehe...disebabkan summer break kali ni aku ada clinical attachment kat hospital universiti so memang sibuk la...keluar rumah pukul 8 pagi lepas tu balik petang...fuhhh memang penat derrrr...dah la tak dapat tidur dengan nyenyak macam bayi dalam iklan mami poko tu...waktu  malam pada musim panas di Mesir sangat singkat dan pagi sangat panjang...so kami semua berpuasa lebih 4 jam dari kamu-kamu semua yang berada di Malaysia...kesian kan...mata aku ni dah ada beg mata (eyebag) macam panda dah tau...rasanya dah boleh letak buku sekolah dalam mata ni....so hari ni berkesempatan buka blog sebab habis menafsir patients-patients kat hospital dengan pantas dan tangkas...and fortunately tak de kes hari ni...operation pun tak de...so balik la awal hari ni...lepas tu boleh la buka blog approve komen-komen korang (retis sangat ayat kannnnn)....thanks kepada yang komen...gimme 5 sikit..! then tengok kat chatbox kalau ada-ada sapa yang tinggalkan link jejak rasul ke...tiba-tiba ada nampak sorang pengunjung kat blog aku ni kata dia tak nampak aku nyer button follower...adoiiii bukan sorang tapi ramai plak tu...sorry people about that kalau tak nampak...




sorry la ye kawan-kawan kalau tak nampak tu...so nak bagi korang nampak dengan lebih jelas button follower aku tu,aku pun letak la kerusi kat atas ni hah...! ada nampak...??? kalau tak nampak lagi nak kena ciyooommm la tu...tapi jangan pergi tekan kerusi tu pulak....kang patah kerusi tu kalau ditekan-tekannya...mahal tau beli tu...so korang yang baik hati nak follow blog aku ni tekan kat link bawah kerusi tu ye...selamat mencuba...!~





p/s : Nak tahu jadi doktor ni cool ke tak tunggu ye aku cerita lepas habis attachment ni nanti...yeayyyy department Nephrology dah habis minggu lepas...minggu ni kita ke department dada pulak ye or chest department dalam bahasa omputih....oh.! malu la nak tengok dada-dada orang ni...tak sanggup...ko mampu ke....hahaha...







18 August 2011

The Pleasant Surgeon

Once I get my hands on behind the scene pictures,you will see how thrill the surgeon work to safe people's life...


this is the best picture captured  from the best seat in the operation room.!
just wait reader...
will update soon after the busy phase gone...!




12 August 2011

Cara Mudah Membuat Jelly Mangga...

Hi...tadi petang..eh.! bukan patutnya petang tadi ke ayat ni...ok2 start balik...petang tadi aku pergi la beli barang sikit kat supermarket...aku ni jenis kalau pergi beli barang memang suka tengok-tengok....kengkadang bukannya beli pun...lepas tu aku ternampak la satu tempat yang jual bahan-bahan untuk buat dessert ni kan...macam-macam ada...so aku pick satu..iaitu jelly puding mangga...last time aku makan jelly puding kat Egypt ni masa gathering Biochemlicious punyer group....tu pun kawan aku yang buat...sedap la dia buat...siap letak macam-macam dalam jelly puding tu...orang pompuan kan rajin  bab-bab memasak ni...eh.! kalau pompuan yang tak rajin tu bukan pompuan ke...? itu kena tanya Dr Fadilah Kamsah...pun boleyyyy..!!!~


jangan terpedaya dengan gambar ni sebab bukan hasil kerja tangan aku....
sekadar gambar hiasan....


Ok pompuan-pompuan dan adik2 semua meh sini rancangan Kentut-Kentut Ramadhan dah nak start ni...amik pen atau pensil ngan kertas...apa..? pensil patah baru nak pergi korek...cepat..!!!

Cara-cara ( ikut mood ) :-

1- koyakkan atas kotak serbuk instant puding jelly mangga yang baru dibeli kat supermarket tadi...




2- masukkan serbuk instant tadi dalam periuk...masuk air dalam 2-3 cawan...pakai cawan besar ye bukan cawan barbie mainan tu ye....make sure pakai periuk stainless steel tau u olls...jangan memandai plak pakai periuk plastik...memang kena pelangkung ngan mak korang la jawabnya...


abaikan periuk stainless steel zaman paleolitik kami tu....




3- nyalakan api kat dapur gas tu...tak yah rajin sangat gi cari kayu api nak buat unggun api...aku bako korang...! lepas tu kacau sampai larut....bukan sampai larut malam ye...





4- masukkan dalam bekas yang kiut-kiut atau talam kalau korang rajin nak bersedekah kat jiran cina sebelah kiri rumah tu buat la ikut suka korang....lepas tu masuk dalam peti ais...biar dalam 3-4 jam...jangan plak asik duk buka katup pintu peti ais tu ye...ni bulan puasa...

so inilah hasilnya selepas 3-4 jam tadi....



muka tidak pensabar



nampak tak dah gompong sikit jelly aku tu sebab dah makan 3,4 sudu baru teringat nak amik gambar...
fuhhhhh...berpeluh tau tak nak buat resipi ni....penat kalah mengacau dodol 2,3 kawah baiii...
amacam..! senang kan....dah-dah gi cuba gi cuba....kang berbuka boleh bagi boypren ke gerlpren merasa sikit....



p/s : ni bukan entri resipi ye...ketahuilah bahawa sesungguhnya saya bukan la seorang yang pandai masak...masak nasi pun masih fail lagi....oh danggggggg..!!! ni entri suka-suka je tak de kerja bosan...

thank you for reading this entry....!~













7 August 2011

Cara Sihat Untuk Bersahur

Assalamualaikum semua...tak jawab dosa kalau jawab sayang..(amik tagline Maria Elena)....macam mana Ramadhan korang...??? dengar kata ada yang dah turun 5KG....whoaaaaaaaa...!!! terpelanting dengarnya....tapi apa pun nak bagi sikit tips dan cara yang sihat semasa sahur...tips ni pun aku kumpulkan dari doktor aku dan sumber lain...Insyallah berkesan dan mampu membuat kita cergas sepanjang Ramadhan...bangun sahur tu memang penting tau...kita umat islam disunatkan melambat-lambatkan sahur...ada hadis yang mengatakan batapa pentingnya sahur ni...


 Janganlah kamu tinggalkan sahur itu, dan seandainya seseorang diantara kamu meneguk (meminum) seteguk air, maka sesungguhnya Allah dan para Malaikat-Nya mendoakan atau mengasihani orang-orang yang sahur itu. (HR. Ahmad) 



so dah baca hadis tu nak bangun sahur tak...??? so rajin-rajin la sahur tu ye...tolong mak korang panaskan balik lauk berbuka tu ke...pun boleyyyy....ni tips menu sihat untuk bersahur... 

1... Makanan sahur kena seimbang...harus ada karbohidrat dan juga protein...tak tahu apa itu protein dan karbohidrat...??? nah amik piramid makanan ni....



2...Makanan sahur kena yang baru...nanti kandungan nutrisi dalam  makanan tu kurang...jangan amik makanan semalam lepas tu panaskan balik...itu sebab kena rajin-rajinkan diri masak pagi-pagi...

3...Kalau boleh kurangkan makanan berlemak di waktu pagi...ni kerana makanan berlemak ni susah dihadam dan badan akan keluarkan banyak cairan lepas bersahur....

4...Banyakkan minum air mineral...lebih-lebih waktu musim panas ni...badan memang perlukan banyak air...kita puasa berjam-jam tanpa air jadi kena bekalkan badan siap-siap dengan bekalan air yang secukupnya...

5...Jangan banyak makan manis-manis masa sahur...kalau waktu berbuka memang patut tapi waktu sahur elakkan la...kalau makan manis masa sahur akan membuatkan perut kita cepat lapar...nanti tak pasal-pasal ada kes "berbuka" masa zohor pulak kan..

6...Kalau boleh minum susu lepas makan sahur...lepas tu balas balik minum air sejuk atau air mineral....susu bagi badan kita cergas sebab banyak kalsium dan vitamin...

7...Last sekali makan banyak sayur dan buah-buahan...buah ciku pun jadi la...eh.! buah ciku..???

Jadi ni saje yang dapat aku kongsikan untik semua....moga kita sentiasa cergas dan sihat dalam menunaikan ibadah puasa nanti ye...oh.! jangan lupa pulak,lepas sahur cepat-cepat gosok gigi...tak sempat kumur je dengan Listerine...nanti kalau tak nak bau "kasturi" pukul 3 petang karang kena la gosok gigi lepas sahur ye...ok selamat bersahur...!









1 August 2011

Ramadhan The Holy Month

Ni lagu feveret aku masa bulan puasa....






insaf sekejap dengar lagu raihan ngan man bai ni...

Semoga kita semua sentiasa berada dalam keredhaan Allah...

Macam mana 1st day puasa hari ni...ok tak..?
Hari ni juadah buka puasa apa..???
Berbuka nanti agak-agak le...jangan lupa solat terawih...!!!~



p/s : 8 Ogos ni dh nak masuk hospital bual attachement...satu minggu satu department...tapi tak tahu la nk pilih department apa...rasa nak gi tengok kat wad kanak-kanak..boleh tengok baby tiap-tiap hari...heeeee