14 March 2011

Percutian Percuma di Negara Mahal...

I almost forgot something to write in here...btw I've been safely in Egypt now...alhamdulilah...semuanya aman and back to normal...but before I went back to Egypt I've been travel to Dubai...Oh Dubai the most luxurious country...I should call it bandar "teknologi tinggi"...
sangat seronok dapat bercuti di Dubai...yela mana tak seronok dan beronok-ronok bila tiket pulang ke Egypt ditaja oleh kerajaan negeri Melaka...free of charges...sangat bertuah bila dapat pulang ke Malaysia free dan balik semula ke Egypt pun free...kalau la benda ni dibuat acara tahunan mesti bestttttt..!!!
so back to the story....
Kerajaan Melaka dah taja tiket dan hotel percuma untuk kami transit di Dubai selama 1 hari...ada rasa macam baru menang percutian percuma tak..? dapat pulak naik flight 5 stars iaitu Emirates Air...waaaaaa finally dapat jugak bontot ni merasa duduk kat cabin Emirates...negeri lain semua hantar pakai Egypt Air yang sempit tu tambah pulak  pramugara dan pramugari dia semua tua-tua ....kwang kwang kwang...so memang bersyukur sangat la dapat naik Emirates Air...
Jadi kita mulakan penggembaraan dengan sekeping gambar camwhore syok sendiri di airport Dubai....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaa...!!!


Macam mana..?
Menyesal tak scroll lama-lama...


Serius airport dia terbaikkkkkk la gua cakap lu





Semua bahagian dalam airport dihiasi dengan kristal dan lampu-lampu ajaib neon yang memang cantik sangat....lip lap lip lap airport dia waktu malam...
Semua benda nak automatik kat sini...tak payah nak tekan-tekan butang lif...jamban dia pun best..siap ada perfume percuma lagi tu dalam tandas...


Canggih kan tempat telefon dia kat airport...
Siap ada tempat charge battery lagi...ok dah nampak tak kejakunan aku tu dah datang...

Kami sampai di Dubai lebih kurang pukul 5 petang...badan semua letih..muka pun dah berminyak-minyak macam orang minyak...so sampai je hotel dapat bilik terus mandi...


Fortunately dapat sorang satu bilik...tapi serius takut duk sorang-sorang dalam bilik hotel...dah la baru lepas tengok Paranormal Activity dalam flight tadi...mula la terbayang macam-macam...oh damn..!!!
Nasib la ada tv boleh tengok movie...tapi yang peliknya dari chanel 1 sampai la ke chanel 10 semua cerita hindustan...cerita arab tak da pun..pelik bebenor...kadang-kadnag confuse aku ni kat Dubai ke kat Delhi ni...ermmmm layankan aje la...

Next day tour bermula...



Teksi kat Dubai tak nak kalah...semua pakai Toyota Camry....
Teksi Malaysia..?



Ni tempat tunggu bas...
Tertutup tau tempat dia...siap ada aircond dalam tu...memang tak rugi la tunggu bas lama-lama...



View of Dubai City..



Yeayyyyy we went to Dubai Mall...
Etisalat pun ada kat Dubai...ingat Egypt je ada Etisalat...
Fyi Etisalat merupakan rangkaian telekomunikasi kat negara-negara arab...popular tau...macam Maxis la kalau dekat Malaysia...



Rasa sangat miskin berada kat mall dia lama-lama...Tak shopping apa-apa pun...
window shopping je la...
=(

Next we heading to aquarium terbesar di Dubai...
So fantastic macam berada dalam laut...lagi besar dan menarik dari Aquaria KLCC...
Ada restoran makan bersama ikan...restoran tu terletak kat dalam laut...so waktu makan nanti boleh la nampak ikan-ikan dalam laut tu berenang...banyak betul jenis ikan...ikan duyung je aku tak nampak....



Menarik kan...
ada orang scuba diving lagi dalam aquarium..




Tempat kebanggaan orang Dubai...
Hotel 7 bintang...hotel ni terapung atas air...
Ada banyak bilik dan restoran mewah yang terletak di dasar laut...kitaorang tak mampu nak masuk...tangkap gambar kat luar pun jadi laaaa....harga satu malam boleh beli Blackberry Torch tahu tak...

Wanna see Emirates Air...


Pretty comfy rite...
Lawa-lawa plak tu pramugari dia...
Latest updates movies and tv show provided...



View of the cabin ceiling when the passengers getting asleep...
Ada bintang-bintang dan lampu....super cool huh..!

So I think that's it to tell...
Oh one more thing...
Sampai sekarang aku confuse Dubai ni tempat tinggal orang arab atau orang India sebab dah terlampau ramai sangat orang India dengan Bangladesh kat Dubai ni...tak percaya...
Jom tengok ni...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


















15 comments:

nuhara said...

terbaik terign plak nak gi :)

Mardhiyyah Ridzuan said...

Ok..Gambar 1st n 2nd xjeles...bile scroll bawah2, gile JELESSSSS!!!!!!
wAAAAAAAA!!!!!!!! Nak pegi jugaaaakkk!!!! Huhu.... Huh!!!! Diorang ni dah xtau nak letak duit tang mane dah, tu yg sume hebat2 belaka...JELES again!!!

saya YANA said...

okeh Yana JELES... huhu...
mana dapat percutian free ni...? Yana nak jugak.. haha....

zubect said...

bila la giliran aku nak p sana

SoLy SoLicious said...

waaahhhh.. terbaek la !!!

Al-Afiq Anak Ayah said...

nuhara : insyallah kumpul duit bnyk2 lps tu pergi la...

Mardhiyyah Ridzuan : waaa bnyk nyer jelezzz...hehe...m'sia bnyk duit kot tu sbb diaorg tabur kat kitaorg ni..haha

saya YANA : maybe dah tak de kot percutian free macam ni kan...


zubect : insyallah satu hari nti...dh boleh la start menabung skrg...

SoLy SoLicious : seyes terbaikkkk

Ila said...

untungnya dapat gi jejalan...huhuhu..selamat kembali ke mesir

im UMAMAH(: said...

huh.SUKA.sUKA..

Cik Muda Nurul:) said...

lawak plak yg last tu...^^ ambik nama sempena filem 3 idiots..hehehe

Al-Afiq Anak Ayah said...

Ila : Yup sgt beruntung..tq ila..

im UMAMAH(: : i'm triple suka...haha

Cik Muda Nurul:) : thu tak pe..plakon pun dia import dri india kot...

nadiya taqwa adam said...

sumpah JELESSSS !
wuuuu

Si DauN CeRi said...

perghhh... kaya nye kerajaan negeriku.. dubai tuhhh... ternganga je baca entri ni.. haih~

Syan_Neesa said...

haha..next my turn to be there..even not for 24 hours..11 hours pun cukup la..hihi..xnek emirates la..nek qatar jer.....hukhukhuk..>.<

FARISUKIMI said...

best gila... nk p dubai la nnt..

SHINA said...

untungla org 2 berpeluang g oversea....