7 August 2011

Cara Sihat Untuk Bersahur

Assalamualaikum semua...tak jawab dosa kalau jawab sayang..(amik tagline Maria Elena)....macam mana Ramadhan korang...??? dengar kata ada yang dah turun 5KG....whoaaaaaaaa...!!! terpelanting dengarnya....tapi apa pun nak bagi sikit tips dan cara yang sihat semasa sahur...tips ni pun aku kumpulkan dari doktor aku dan sumber lain...Insyallah berkesan dan mampu membuat kita cergas sepanjang Ramadhan...bangun sahur tu memang penting tau...kita umat islam disunatkan melambat-lambatkan sahur...ada hadis yang mengatakan batapa pentingnya sahur ni...


 Janganlah kamu tinggalkan sahur itu, dan seandainya seseorang diantara kamu meneguk (meminum) seteguk air, maka sesungguhnya Allah dan para Malaikat-Nya mendoakan atau mengasihani orang-orang yang sahur itu. (HR. Ahmad) 



so dah baca hadis tu nak bangun sahur tak...??? so rajin-rajin la sahur tu ye...tolong mak korang panaskan balik lauk berbuka tu ke...pun boleyyyy....ni tips menu sihat untuk bersahur... 

1... Makanan sahur kena seimbang...harus ada karbohidrat dan juga protein...tak tahu apa itu protein dan karbohidrat...??? nah amik piramid makanan ni....



2...Makanan sahur kena yang baru...nanti kandungan nutrisi dalam  makanan tu kurang...jangan amik makanan semalam lepas tu panaskan balik...itu sebab kena rajin-rajinkan diri masak pagi-pagi...

3...Kalau boleh kurangkan makanan berlemak di waktu pagi...ni kerana makanan berlemak ni susah dihadam dan badan akan keluarkan banyak cairan lepas bersahur....

4...Banyakkan minum air mineral...lebih-lebih waktu musim panas ni...badan memang perlukan banyak air...kita puasa berjam-jam tanpa air jadi kena bekalkan badan siap-siap dengan bekalan air yang secukupnya...

5...Jangan banyak makan manis-manis masa sahur...kalau waktu berbuka memang patut tapi waktu sahur elakkan la...kalau makan manis masa sahur akan membuatkan perut kita cepat lapar...nanti tak pasal-pasal ada kes "berbuka" masa zohor pulak kan..

6...Kalau boleh minum susu lepas makan sahur...lepas tu balas balik minum air sejuk atau air mineral....susu bagi badan kita cergas sebab banyak kalsium dan vitamin...

7...Last sekali makan banyak sayur dan buah-buahan...buah ciku pun jadi la...eh.! buah ciku..???

Jadi ni saje yang dapat aku kongsikan untik semua....moga kita sentiasa cergas dan sihat dalam menunaikan ibadah puasa nanti ye...oh.! jangan lupa pulak,lepas sahur cepat-cepat gosok gigi...tak sempat kumur je dengan Listerine...nanti kalau tak nak bau "kasturi" pukul 3 petang karang kena la gosok gigi lepas sahur ye...ok selamat bersahur...!









10 comments:

ezzu said...

waaa...thanz atas infomasi ini...boleh try jgak nie masa nk sahur t...hehehehe

Dalila Diela said...

wlkmsalam..tu diaaa...doktor dah bg nasihat..siap bg tips lg..:)

Muhammad Al-Afiq said...

ezzu : yup nti cuba la ye...

Dalila Diela : bgus2 jwb slam..hehe..alaaaa biasa-biasa je nsihat ni...ni pn doktor univ bg so share la kat sini... =p

Bui Junaidi said...

terima kasih doktor atas nasihatnya..hehe..

A Crack Mirror said...

owh pttlah cepat jer lapar balik..padahal baru kul 11am... cz sahur td mkn caremel n puding jagung..ohoho...manis n lemak bkrim..ok2..thanx afiq..pasni saya cuba lah ikut2 tips anak ayah ni... :)

Diya Lolipop said...

baik tuan doktor...:)

Muhammad Al-Afiq said...

Bui Junaidi : haha..sama-sama..no prob..eh.! saya blom jd doktor lg..bakal doktor insyallah...

A Crack Mirror : waaa caramel ngan puding jagung...sedap je bunyi...bikin lapar je..hahaha...ok welcome..

Diya Lolipop : yup... =)

Gadis Cokelat said...

hey i've follow you.. follow me back.. :)

Cik Ca'ah said...

mcm sahur kan,afiq kata tak boleh makan manis2 sgt,kalau kurma mcm mana? kurma kan manis.

EYP_g.0.n.z.a.L.3.s said...

selamt besahur n berpuase DOC ..! :)