Hi semua. Dah sarapan.? dah minum petang.? Kalau belum meh cuba satu resipi ni. I baru je belajar buat malam tadi. Nama resipi nak macam ala-ala buku majalah Sajian keluaran Februari je kannnnnz, walhal cucur pisang je pun. Kenapa cucur pisang ni namanyer batman ye.? Mesti tertanya-tanya kan. Ke korang macam tak pedulik je. Lantak la, I nak bagitau jugak sebab apa namayer gitu. Sebab malam tadi I tak boleh tidur di malam yang kesejukan 5 degree celcius di Mansurah ni. I hantar comforter cuci dobi jadi sudah beberapa malam tidur dalam kesejukan pakai sweater je tidur tau. So I pun pergilah dapur buat cucur pisang dalam kedinginan sejuk malam hari ala-ala batman. Tunggu catwoman je nak terkam I di malam hari. Meowwwww.~ Ermmmm sumpah tak da motip sebenarnya. Senang je sebenarnya buat benda ni. I ingat lagi kalau kat Malaysia, ayah I suka benau makan benda-benda tepung gini. Lempeng la, jemput-jeput la, capati la. Memang favorite dia. Tapi sekali pun I tak pernah sentuh tepung kat dapur rumah tu. It means I memang pemalas nak memasak. Tapi bila kita kena berdikari dan jauh dari family ni, maka semua skill bakat terpendam memasak akan tercipta sendiri. So let's kita try buat cucur pisang ni.
So bahan-bahan nak buat cucur pisang ni tak banyak pun. Kita hanya perlukan
1- Pisang
2- Tepung gandum
3- Telur
4- Gula pasir
5- Secubit garam
See. Tak sampai sepuluh bahan pun. Kalau beli kat Mydin bahan-bahan tersebut, korang boleh bayar kat kaunter ekspres yang tak melebihi 10 barang katanyerrr. Sebenanya ikut suka korang la sukatan nak buat cucur ni. Sebab malam tadi I sorang je yang terjaga and housemate semua tidur jadi portion I buat ni untuk makan sorang jela. Memasak ni tak payah nak accurate sangat. Kena ikut instinct gitu. Ceh kelas kau Maria bagi nasihat kat orang. Gantung diri chef wan kalau dengar ni.
Ok step pertama kena kupas dulu pisang-pisang tersebut. Tak tahu kupas pisang.? Pergi belajar dengan beruk dalam hutan tu sebab I tak da masa nak buat tutorial kupas pisang. Then masukkan pisang yang dikupas dalam mangkuk serta dengan sedikit gula. Sedikit je tau sebab pisang ni dah manis. Lepas tu masukkan secubit garam. Dengan menggunakan pelenyek pisang, korang lenyek la bahan-bahan tadi sampai lumat. Kalau tak da pelenyek pisang pakai belakang bontot gelas pun boleh. Bontot kuali dilarang keras sama sekali.
Sebelum kena lenyek.
Lepas dah lenyek pisang tu, masukkan telur. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Jangan berlebih-lebihan dan berkurang pulak. Ibarat pepatah nenek bakal mak mertua I yang menetap di London "just nice" katanyer. Faham semua.!
Ni adunan lepas kena lenyek. Lepas tu biar 10 minit adunan tu sebab nak bagi dia bermesra-mesra dulu sebelum kita seksa dia dalam minyak panas lepas ni. Sounds cruel right. Takowt anjer nak makan.
Ok dah lepas 10 minit, panaskan kuali dan tuang minyak ke dalam kuali tu. Minyak kena banyak ye. Dah panas minyak tu masukkan adunan tu ke dalam kuali. Guna hujung jari then jemput sedikit adunan tu dalam kuali sampai adunan tu habis. That's why orang Kampung Pantai Dalam panggil benda alah ni jemput-jemput. Now it sounds logic to me.
Haaa mcam ni ghupernyer bila ada dalam kuali. Just nice. Api jangan terlalu besar dan jangan terlalu kecil. Just nice. Thanks nenek bakal mak mertua I sebab bagi words "just nice". Kena tengok-tengok selalu cucur pisang ni. Jangan masak cucur pisang sambil tengok maharaja lawak Jozan sebab nanti kalau hangit cucur pisang ni, korang kena jadi bahan lawak.
Tadaaaaaaaaa.. Dah siap pun cucur pisang batman I ni.
Tadaaaaaa. Lagi sekali. Saje bagi gambar dua kali nak compare camera Blackberry dengan camera X-Peria. Ok tu je resipi hari ni. I know it's kinda lame resipi ni, tapi nak buat camana kan sebab penulis blog ni excited nak share benda baru. Simple je benda ni nak buat. So selamat mencuba semua.! =)
1 comment:
mana tang batman nya afiq oii..?? hahaha...lapo plakk..hmmm.
Post a Comment