12 August 2011

Cara Mudah Membuat Jelly Mangga...

Hi...tadi petang..eh.! bukan patutnya petang tadi ke ayat ni...ok2 start balik...petang tadi aku pergi la beli barang sikit kat supermarket...aku ni jenis kalau pergi beli barang memang suka tengok-tengok....kengkadang bukannya beli pun...lepas tu aku ternampak la satu tempat yang jual bahan-bahan untuk buat dessert ni kan...macam-macam ada...so aku pick satu..iaitu jelly puding mangga...last time aku makan jelly puding kat Egypt ni masa gathering Biochemlicious punyer group....tu pun kawan aku yang buat...sedap la dia buat...siap letak macam-macam dalam jelly puding tu...orang pompuan kan rajin  bab-bab memasak ni...eh.! kalau pompuan yang tak rajin tu bukan pompuan ke...? itu kena tanya Dr Fadilah Kamsah...pun boleyyyy..!!!~


jangan terpedaya dengan gambar ni sebab bukan hasil kerja tangan aku....
sekadar gambar hiasan....


Ok pompuan-pompuan dan adik2 semua meh sini rancangan Kentut-Kentut Ramadhan dah nak start ni...amik pen atau pensil ngan kertas...apa..? pensil patah baru nak pergi korek...cepat..!!!

Cara-cara ( ikut mood ) :-

1- koyakkan atas kotak serbuk instant puding jelly mangga yang baru dibeli kat supermarket tadi...




2- masukkan serbuk instant tadi dalam periuk...masuk air dalam 2-3 cawan...pakai cawan besar ye bukan cawan barbie mainan tu ye....make sure pakai periuk stainless steel tau u olls...jangan memandai plak pakai periuk plastik...memang kena pelangkung ngan mak korang la jawabnya...


abaikan periuk stainless steel zaman paleolitik kami tu....




3- nyalakan api kat dapur gas tu...tak yah rajin sangat gi cari kayu api nak buat unggun api...aku bako korang...! lepas tu kacau sampai larut....bukan sampai larut malam ye...





4- masukkan dalam bekas yang kiut-kiut atau talam kalau korang rajin nak bersedekah kat jiran cina sebelah kiri rumah tu buat la ikut suka korang....lepas tu masuk dalam peti ais...biar dalam 3-4 jam...jangan plak asik duk buka katup pintu peti ais tu ye...ni bulan puasa...

so inilah hasilnya selepas 3-4 jam tadi....



muka tidak pensabar



nampak tak dah gompong sikit jelly aku tu sebab dah makan 3,4 sudu baru teringat nak amik gambar...
fuhhhhh...berpeluh tau tak nak buat resipi ni....penat kalah mengacau dodol 2,3 kawah baiii...
amacam..! senang kan....dah-dah gi cuba gi cuba....kang berbuka boleh bagi boypren ke gerlpren merasa sikit....



p/s : ni bukan entri resipi ye...ketahuilah bahawa sesungguhnya saya bukan la seorang yang pandai masak...masak nasi pun masih fail lagi....oh danggggggg..!!! ni entri suka-suka je tak de kerja bosan...

thank you for reading this entry....!~













14 comments:

op anaz said...

bagus....doktor + chef..:-)

AnNa said...

sedapnya.....

adah syuhadah said...

nyum..nyum..:)

Syan_Neesa said...

try yg caramel pulak..hehe ^^

MisS HoNeY said...

bagus2..rajin2.

Muhammad Al-Afiq said...

op anaz : dua-dua boley kan...hehehe

AnNa: yup sedap mkn lps terawih...

adah syuhadah : yes..! :)

Syan_Neesa : oh yg tu sush la nk buat...tak reti :(

MisS HoNeY : hahaha...sng je nk buat..tq

iSmaZuRina said...

nampak sedap... nak! nak buat berbuka hr ni! :)

Ummi said...

ok la tuu~~~ hihi~ :D

MIEBIZZSHOPPE said...

NSB BAIK THN Ni CT NURHALIZA XWAT RANCANGAN MEMESAK KLW X SUME RESIPI AGR2KO TRY KAN:) bdw it look nice..

Cik bunga mawar said...

wah! saya suka puding mangga :)

aimie said...

nampak sedap ;3

http://dalilamimi-mimiepotpet.blogspot.com/2011/08/cerita-di-malam-raya-dan-di-hari-raya.html

suha said...

bagus lahh. kengkadang biar rupanya biasa biasa, tapi yang penting rasanya sedapp hee :)

laskar pelangi said...

bagusnya doktor pandai masak =D

Wink wink ;) said...

senangnyaaaa! nk try!