5 September 2012

Cerita Raya Perantauan Kali Ini

Selamat Hari Raya yang ke 15 semua. Masih dalam mood raya la katakan. Walaupun tercicir pasal entri raya dan orang lain dah nak buat entri Merry Christmas tapi tetap nak buat jugak. Pedulik apa aku kan. Blog aku so sukati ai la u olls bila nak hupdate. Boleh tak cengitu.? Ni hari demi hari nak hupdate tapi asik lahzyyyyyyy je memanjang. Jadi cerita raya kali ni macam superfun dari tahun-tahun sebelumnya walaupun raya di perantauan tapi tetap best. Semua tanya kenapa raya di perantauan. Sebab orang sekarang memang trend raya kat luar negara, mana ada orang raya kat Malaysia dah. Jadi tahun ni dah boleh start kumpul duit nak raya kat negara mana tahun depan ye.

Tahun ni raya sederhana tapi meriah sebab ramai kawan-kawan kat sini. Lagipun ritual raya di Malaysia dah macam biasa tiap-tiap tahun, pergi ziarah kubur lepas tu raya rumah sedara mara lepas tu raya pertama sampai la raya keenam TV3 ataupun TV1 mesti tayang filem-filem pukul 9 malam. Kalau u olls lucky enough jawab la soalan di akhir rancangan then dapat hadiah TV plasma bagai. So raya kat perantauan sedikit berbeza. Raya dengan kawan-kawan ni sukati ko je nak buat apa kan. 

Raya kali ni kita start dengan perjalan pulang balik ke kampung ataupun markas utama a.k.a rumah kawan ko yang akan jadi host untuk tahun ni. So this year rumah Qayum terpilih sebab rumah dia kat rooftop lepas tu boleh buat BBQ pada malam hari. Maka dengan itu segerombolon anak-anak muda yang tak dapat beraya di Malaysia akan ke sana. Batch kitaorang jela dan yang rapat je. 


Aktiviti malam raya. Masak memasak. Baju merah tu chef. Kuah kacang dia memang sedap wooo. Pasang lagu raya plak smabil masak. Memang terasa raya kat perantauan. Sapa buka lagu syahdu raya memang kena maki la malam tu kan. 



Team potong daging. Disebabkan Mesir sekarang musim panas jadi semua kerja memang tak da uniform. Pakai boxer je potong sayur, potong daging, masak semua bagai tu. Style and sexy u olls. Banyak lagi gambar sebenarnya tapi malas nak upload sebab semua hunky-hunky badan. =p



AJK kemas rumah. =_="

Lepas dah bermeluih semuanya kemas rumah, masak bagai, then rehat sementara nak tunggu azan subuh sebab subuh sini awal dalam pukul  3 pagi macam tu la. While waiting for subuh prayer kitaorang decide nak tengok cerita raya, tapi semua eternal tak bawak. Last-last ko tahu malam raya tengok cerita apa.? Dokumentari Misteri MONA FENDY. Ahzab tau budak-budak ni pilih cerita. Kau mampu malam raya tengok dokumentari kat youtube. Tapi layankan aje la. 

Pagi raya semua dah decide nak sembahyang kat Masjid Melayu. Actually we called masjid melayu sebab orang melayu yang bagi khutbah raya. Kalau masjid arab pukul 6 pagi dah sembahyang raya. Ko 6 pagi masih lagi nightmare kat atas katil dengan Mona Fendy kan. Masjid melayu start solat raya pukul 8 pagi. Ada masa la nak siap-siap tangkap gambar ramai-ramai lepas tu makan.! Yeayyyy makan. 




Suasana pagi raya. Ada yang muka macam tak cukup tidor sebab penangan Mona Fendy malam sebelumnya. Tapi overall semua ceria nak pergi solat raya.

Next lepas siap-siap semua kita MAKAN.!!!!


Team potong nasi himpit di pagi raya.



Nasi himpit, kuah kacang, ayam masak merah, rendang daging. Perghhh marvelous di pagi raya. Terubat rindu di Malaysia.



MAKAN.!
Kalau kat rumah Malaysia ada ke mak engkorang hidang dengan periuk belanga macam tu.? Tak da kan. Ni namanya Oppa Raya Style *dancing*

Lepas kenyang semua marilah kita solat raya. Kat sini kami mintak spesel kat pak arab nak buat khutbah dan solat raya melayu sahaja.




Suasana semasa dan selepas sembahyang raya untuk di masukkan ke akhbar Utusan segmen salam perantauan gituuuu. Credit photos : Arif Yusri.

So the next day ada rumah terbuka anjuran Perubatan Cawangan Mansurah. Memang semua nak serbu sebab kata raya jadi makan free haruslah jangan ditolak.





Laju ekau kalau bab makan. Nampak macam Hans Isaac kan dari belakang.Teheeeeeeee.




So that's it raya di pearantauan. Nothing much. Selamat Hari Raya semuaaaaaa. Teruskan dengan open house kalau masih ada.

Tak lengkap entri raya tanpa sepotong gambar raya syok sendiri dari tuan blog. Rasa macam tak lengkap kan. Kahkahkahkah.!


Bagi la chance kat dia nak bubuh gambor sekeping dua kan. Tahun ni tak ketinggalan turqoise gitu. Thanks pada yang beri baju ni. 
Bye semua.!










2 comments:

maisarah sarah said...

xleh bla tgk dokumentari.pasal mona fendy lak tu.hehehe

Ismi Iman said...

Tetibe iman teringat adik kepada kwn iman kt jordan 2...nh tahun pertama dia raya kt sne pling bez smabil 2 wat umrah sekali