1 November 2013

Resipi Kuah Kacang Raya Haji

Macam lama je tak update. Macam lama je tak tulis. Macam lama je menghilang. Macam nak kena lempang je. Panggggg doploh kali. It's been a longggggggggggg hiatus in this blog. Dari cuti raya haji lepas nak update tapi tak update. Orang dah halloween and nak sambut thanksgiving dah ni tapi ko baru nak update pasal raya haji khenzzz. Motip nyer u olls sebab malas. Lagipun sekarang ni diri dah makin berusia kan so balik kelas memang penat and tak tahu kenapa energy nak buka lid lappy ni punyer la payah. Memang penat sangat. A lot of things will happend this week. Tapi tu citer kendian. Ni kita nak share satu resipi yang for the very first time I buat and alhamdulilah menjadi.

Masa raya haji hari tu I buat kuah kacang. Memang tak pernah tahu pun nak buat dia camana. Tahu makan je la. So mengagau ko cari resipi malam raya kat internet khennn. Telepon umi kat malaysia bagai mintak resipi. Sebenarnya simple je buat kuah kacang ni. Tak da la payah bebenor *flip hair*

Nah resipi and cara-cara dia.

Bahan-bahan :

1- Cili kering 20 batang
2- Air asam jawa
3- 4 biji bawang besar
4- Kacang tanah ditumbuk dan dibuang kulit. Ikut suka hati la nak tumbuk ke nak guna blend pun boleh.
5- Belacan ( guna sikit je. dalam secubit gituu )
6-  Minyak masak
7- 100 gm udang kering ( ditumbuk )
8- Halia 1 inci
9- Garam dan gula secukup rasa.

Cara nak membuat :

1- Mula-mula panaskan minyak. Lepas tu tumis bawang dengan halia. Lepas tu masukkan cili kering yang dah di blend tadi. Masukkan pulak belacan. Biarkan sampai pecah minyak dulu.

2- Lepas dah pecah minyak, masukkan kacang tanah yang dah di tumbuk tadi. Gaul sampai sebati dan biarkan mendidih sekejap. Lepas tu baru masukkan air asam jawa secawan. Tutup periuk. Lagi lama kita gaul-gaul lagi sedap dan pekat.

3- Dah mendidih kuah tu masukkan pulak udang kering yang ditumbuk tadi. Kacau sekejap. Lepas tu final touch up masukkan garam dengan gula secukup rasa. Garam jangan banyak sangat sebab udang kering tadi dah masin kan. So balance kan dengan gula. Korang modify la sampai sedap kuah kacang korang tu. Dah siap.




Selamat belated raya haji semua and happy 1st 1435 H. Ikhlas dari perantauan di Egypt.
#pray4egypt





No comments: