31 July 2011

Ucapan Ramadhan Dari Bumi Anbia Mesir

Assalamualaikum semua...
Insyallah kita bakal menyambut Ramadhan tak lama je lagi...sudah bersediakah kita...? so semua dah tahu bahawa bulan Ramadhan ni memang banyak kebaikan dan kelebihannya...jadi tanpa membuang masa mari kita kejar dan rebut peluang yang datang setahun sekali Allah nak bagi kat kita ni dengan hati yang gembira dan lapang...banyak pahala dan amalan yang  boleh kita lakukan di bulan yang mulia ni...syaitan semua akan diikat,pintu neraka ditutup dan pahala amalan kita dilipat kali gandakan...bermacam-macam amalan yang boleh kita lakukan di bulan Ramadhan ni...bukan setakat puasa je...zikir,tadarus,terawih,sedekah,qiamulail dan macam-macam lagi la...jangan plak kita tido je memanjang masa bulan puasa nanti ye...ehem ehem tak memasal dah jadi ustaz plak aku kat sini...keh keh keh (gelak paksa)...



Tahun ni buat kali kedua aku tak menyambut Ramadhan dengan keluaraga tercinta di Malaysia...tahun lepas 30 Ramadhan aku sebat kat Mesir ni sebab exam punyer pasal...tahun ni aku tak balik Malaysia atas sebab-sebab tertentu jadi insyallah bakal menyambut Ramadhan dekat sini di bumi anbia ni dengan rakan-rakan je la...tapi kat sini meriah tau kalau bulan puasa...tak caye kita tunggu je la nanti...tapi apa pun waktu berbuka puasa bersama keluarga tercinta dan solat terawih dengan kakak-kakak serta ayah amatlah dirindui dan benda tu la yang paling best bila sambut puasa ni...apa entah lagi bila waktu petang tolong umi siapkan juadah buka puasa memang best...walau macam mana pun tugas sebagai pelajar harus la diutamakan...lagipun dah 17 tahun aku puasa di Malaysia..apa salahnya kalau kita puasa kat tempat lain denagan suasana yang berbeza sikit..betul tak...ni semua pengalaman dan akan jadi memori bila kita dah besar nanti yer...oh ye..! tahun ni buat pertama kalinya aku akan raya di sini jugak di Mesir...Insyallah kita doa sama-sama supaya dapat bertemu dengan malam Lailatulqadar di bulan Ramadhan nanti dan semua amalan kita diterima oleh Allah...so puasa tau jangan puasa yok-yok je...




Nah special untuk korang....
kad puasa dari aku...kad raya nanti tunggu raya la...
Kat Mesir ni tak da pengumuman bila tarikh puasa macam kat tibi Malaysia ...ada senior cakap awal satu hari dari Malaysia...haishhhh jangan terlepas 1 Ramadhan sudahhh...

Selamat berpuasa semua....




p/s : Tadi dah hantar nama untuk attachement dekat hospital universiti aku...yeayyy tak sabar nak masuk hospital tengok surgery dengan lawat patients dekat wad masa summer break ni...



9 comments:

Dalila Diela said...

bila komen di blog nie terasa mcm seorg doktor plak..hehe..(perasan)
btw, selamat berpuasa di Mesir..tabahkan hati berada jauh ngan family..

nelly said...

Nelly The Strange mengucapkan selamat berpuasa ya !!!
:)

Muhammad Al-Afiq said...

Dalila Diela : oh sila-sila la komen lg...ok selamat b'puasa jugak...

nelly : happy fasting month to u too..!~

ezzu said...

selamat berpuasa...so cm mane pengalaman berpuasa kat negara org??mesti best kn..???ke xbest??

Muhammad Al-Afiq said...

ezzu : Slmt b'puasa gak...pnglmn kat sini ok la...meriah puasa disini..

Faraa Eiman's said...

slamat bpuasa ;p

nabila azmi said...

selamat berpuase =)=)

Muhammad Al-Afiq said...

Faraa Eiman's : selamat berpuasa jugak...

nabila azmi : happy ramadhan too kembar...

cikkirahh ~ said...

selamat berpuasa :]

teringin nak puasa dekat sana . panas tak kt sana ? -..-