6 July 2012

Doa-Doa Harian Yang Selalu Kita Lupa

Assalamualikum semua.
Entry Julai yang pertama di hari Jumaat ni mestilah kena yang bermuhasabah diri kan. Dari minggu lepas nak update tapi malas tahap syaitonirojim tu membuak-buak so tertangguh la jawabnya. Sempena Ramadhan yang bakal menjelma tak sampai 2 minggu lagi ni marilah kita warming up dulu kasi otak, hati dan perut sama-sama bersih.

Maka dengan itu Afiq Volaris membawakan segmen doa-doa harian. Ye saya tahu ramai yang terkinja-kinja pelik bila kata doa-doa harian ni. Tapi benda yang paling simple ni la yang selalu kita buat-buat lupa. Makan tak baca doa tu sebab perut ko 4 kali tambah nasi tak kenyang-kenyang rupanya jin dah makan sama. Sounds familiar huh.?! I masih ingat lagi masa tadika PASTI usatzah suruh kelas I buat nasyid. Perfomance pertama dalam hidup ialah masa tadika. Perfomance yang terbaru ni masa zapin tu la. Retis gak erk ko ni bila menaip. Hihihihi. So masa tadika nasyid I ialah nyanyi lagu doa-doa harian ni. Pandai ustaz I compose jadikan lagu buat nasyid. Ko mampu buat macam gitu.?

So tanpa membuang masa marilah kita sama-sama mengamalkan doa-doa harian ni.*betulkan lilitan serban jap* ehem.


Doa masuk ke masjid. Ramai kebanyakan kita main redah masuk je kan. Tahu tak Pak Long I ajar I doa ni samapai hari ni I ingat. 



Kadang-kadang bila dah tak sempat nak tahan tu mesti main masuk tak baca doa. Jadi segala jin dalam tandas tu tengok aksi 18 SX dan 18 PL dan segala jenis aksi 18 tahun ke atas kita sambil buat tape nak diberikan kat sedara mara serta sahabat handai. Jadi moral of the story jangan tahan-tahan dan baca doa sebelum dan selepas ke tandas.



Doa selepas angkat air sembahyang. Rajin-rajin la ambil air sembahyang supaya kulit muka licin berseri-seri tanpa menggunakan Olay Whitening pun tak pa.



Lepas dah masuk masjid mesti ada doa untuk keluar dia sekali kan. Patut benda ni taruk kat atas tapi entah camana le boleh berterabur. Aku ni kalau bab menyusun memang tak boleh pakai.



Ni mesti semorang tahu kannnnn. 



Ni mesti semorang lupa kannnn. Yela ko dah kenyang ko lupa nak baca doa. At least sebut alhamdulilah pun dah cukup. *betulkan lagi serban* ehem.




Sebelum tidur mesti baca doa dulu jangan ko tibai baca tigaploh muka surat Mastika plak. Mana tak nyer nanti kena hempap hantu la, tidur mengigau la, sleepwalking la. Padahal sebelum ko tidur tu ko taler playlist Lady Gaga satu album. Eh terpanjang plak membebel. Macam mak-mak plak rasanya.




Jadi misi sekarang kita amalkan doa-doa harian ni sebab sangat la ehlok baca doa sebelum kita melakukan sesuatu perkara. Insyallah segala urusan akan jadi mudah. 






6 comments:

bai baizura said...

orite. marilah kita bersama-sama amalkannya selalu :D

Ismi Iman said...

paling xley blah doa msuk msjid n kuar msjid..sllu lupe..yg diatas smua 2 ok cume seten2 je ermmmingat2 lupe

ascil.punye.lah said...

tq for sharing.pernah buat entry cenggini jugak.sama2 le kita ingat mengingatkan ^^

ihdizen said...

subhanalAllah, thks udah ngigetin sob,

rara aziz said...

bagusnye laaa arefiq anak daddy ni..hehehe :D

Suha said...

pendekatan yang bagus.
thanks for sharing afiq :)