9 August 2012

MMC

Assalamualikum  Hi semua. Lama dowh tak update blog. Mesti semua rindu kan kan kan kan. Walaupun jawapnnya tak tapi tolong angguk ye. Busy la katakan. U olls ada ke busy macam I ni. Tahu tak apa tu MMC.??? Mahu Makan Charkuewteow.?! Memang tak la. Mana nak cari char kuew teow kat Mesir ni plak. MMC stands or Migrating Motor Complex. Ok I know I know u guys mesti bosannnnn nak baca pasal mende alah ni. But it's ok I'll make it interesting story.

MMC ialah salah satu kategori perjalanan makanan dalam badan manusia. Badan manusia ni perjalanan makanan dia banyak sebab manusia kan makan bermacam-macam so banyak la cara perjalanan makanan tersebut untuk sampai ke perut lepas tu dihadamkan dan dibuangkan. Jadi MMC ni ialah moderate peristaltic movement of food yang hanya akan berlaku ketika manusia tu tengah berpuasa atau tidur.

Kiranya masa kita tengah puasa tu sistem penghadaman kita dikawal oleh MMC. Kenapa MMC ni waktu puasa je.? Sebab sukahati mak dia la. Oh jawapan tu serupa nak kena flying kick. Mahu batal puasa noksss. Sebab terjadi ketika puasa adalah untuk membersihkan segala kotoran-kotoron makanan yang lalu. Kiranya macam season cleaning dalam perut la. That's why Islam mewajibkan kita berpuasa sebab memang banyak hikmahnya puasa ni. Badan kita makin bertambah sihat. MMC dia buang segala kotoron kat colon dengan intestine kita. Lepas tu dia mencegah berlakunya bakteria yang tak diingini dalam perut. Tak yah minum vitagen pun tak pa. *flip hair*. Jadi kita puasa ni satu ibadah yang dapat menjamin kesihatan dalaman dan rohani. Ala-ala ustaz ghittew bagi tazkirah subuh kanzzzz. Ok la tu je nak kabo. Insyallah kalau ada masa senggang akan update lagi blog ni. Puasa jangan tak puasa tau.!



Ahhhh sedak nyer kuih seri muka ni. Berseri-seri kalau dapat makan sekarang. This is my all time favorite punyer kuih. =)






7 comments:

eton said...

waa.. sama la kita.. dulu kecik2 selalu mintak mak buat kuih atas hijau bawah putih.. hahaha

eton said...

waa.. sama la kita.. dulu kecik2 selalu mintak mak buat kuih atas hijau bawah putih.. hahaha

lavenderlover said...

salam ramadhan.. =)

cik Bunge said...

Waahh.. MMC. Afiq, kalau puasa tapi makin gemukk tuh acane pulak ye??

rara aziz said...

mmc year 3 pye plajaran eh senior? hewhew. Amboi, kuih seri mukaaa kt last entryy..org dah lah laparr niii!!

Dhiya Fariza said...

Puasa makin gemok maknanya food intake happen to be way too much to compensate moderate mmc. Eh hehe

Selamat berpuasa! Tinggal less than a week, balik msia x?

Muhammad Al-Afiq said...

eton : yeayyy segeng.!!! sedak kan kuih ni.

lavenderlover : happy ramadhan too =)

cik bunge : kalau mcm tu sbb bnyk amik makanan bergla dan kurang minum air masak masa berbuka..body tak dapat nk regulate dgn betul sbb gula akan bertukar menjai lemak

rara : merembes gitu gastic dlm pewut kannn..

dhiya : alaaa kakak senior u tahu kan why makin gemok kalau puasa...hehe..tak balik la thun ni raya.