16 November 2010

My Second Eid Adha Celebration in Egypt. (Part 1)

Yeayyyy...finally the day has arrived...terima kasih kepada pembaca-pembaca bertuah di luar sana yang sudi tunggu entri ni....( ko ingat blog ko macam artis )...this is my second time celebrate raya haji di bumi anbiya ni...alhamdulilah walaupun tak dapat bersama keluarga di Malaysia tapi di Mesir ni rasa sangat bertuah sebab raya haji mereka lebih meriah dari raya aidifitri...so memang seronok sangat sambut bersama rakan-rakan di sini...jadi seperti biasa rumah kami dah decide nak buat masak-masak sempena raya haji ni....ye memang kami tak nak kalah kat budak pompuan yang rajin masak masa raya haji sampai mereka mengadakan open house kepada kami...terima kasih banyak-banyak....so Farid and I have planned to do the cooking showdown since Jimmy dengan Ashraf kena masak masa raya ke 4...Farid and I gonna cook for the first hari raya...we're happy that we got this chance to do this....it turned out great and everybody had fun...I surely did....



Salah seorang anak didik chef wan yang terpilih...



Ooopssss..salah..dua orang anak didik chef wan terpilih...
Rajin potong bawang sampai nangis-nangis....



Farid yang gigih memotong segala bahan dan aku pula gigih berchamwhore di dapur...
So we decide nak masak daging black pepper dan salad special...
Kerana terlalu teruja untuk buat salad maka segala sayur yang ada di bumi Mesir ni kitaorang angkut bawa balik rumah masak...



Preparation for the salad...
See..banyak sayur...so colourful...



Additional ingredients iaitu sosej ayam...mula-mula ingat nak letak buah epal dalam salad tapi epal mahal so beli je mana yang ada...tapi alhamdulilah kena puji sedappppp...anyone interested for booking..??



Siapa cakap aku tak reti masak...lihat tu..lihat semua...
ni bukan sekadar untuk bergambar tapi memang betul-betul tau..tengok tangan tu bergegar-gegar tandanya picture ni memang betul la aku tengah sibuk memasak di dapur...sikit hari lagi boleh jadi chef terkenal idaman hati mak mertua di seluruh daerah Melaka dan Alor Gajah dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannya...



Hidangan dah siap...
Set 1 daging korban pemberian orang masak black pepper...




Set 2...
Salad special bersama mayonis dan 1000 island sauce...



Tiba masa untuk merasa...
Juri jemputan merasa...waaaaa...memang sedap..tengok muka tersipu-sipu malu sebab kami masak sedap sangat...terima kasih..




Yeap...that's about it...celebration raya haji di Mansurah Mesir...me happy...u happy...everyone's happy...
best-best..BLURRRPPP..kenyang sangat...suka aktiviti makan-makan ni...minta diadakan setiap hari pun tak pa...keesokannya pula kami nak beraya lagi anjuran pihak universiti...yeayyy..makan free lagiii...




Nantikan entri part 2 pula ye...
Kali ni lebih meriah...








6 comments:

Najwa Anuar ™ said...

wahhh. terliur plak tgk daging black paper tu.
hehe .

AfiQ said...

uiiitt!!!! hebat masak rupe nye!!! waaa.. cambest jep.. any way, orang alor gajah ke ni? huhu

Al-Afiq Anak Ayah said...

najwa : tu laaa..rugi tak merasa...sedappp..

afiq : boleh la sikit-sikit...budak-budak baru nak up kan..haha...bukan org alor gajah tapi masjid tanah...

AfiQ said...

hahaha.. baru nk up? nmpak mcm da pro jep.. by the way, love ur shirt.. =)

Al-Afiq Anak Ayah said...

afiq : tak de la pro sangat..belum habis berguru lagi dgn chef wan..t-shirt egypt beli kat sini..thnx

muyukerukatika said...

haha good job