20 February 2011

Kami Melarikan Diri Dari Egypt - Ops Piramid Part 2

Ok dah ready untuk experience di Jeddah...this experience was the most unforgettable one...many things that I've learnt at Jeddah...preserverance,making new friend and many more....so sampai di Jeddah pada pukul 5 pagi...alhamdulilah setelah senget benget dalam Charlie C-130 tu maka akhirnya sampai juga di tempat yang boleh luruskan kaki dan regang-regangkan bahu dengan badan ni....rasa sangat akrobatik duduk dalam Charlie tu sebab kena silang kaki sampai dada selama 3 jam lebih...boleh masuk Malaysia Book of Records...terima kasih la kerajaan Arab Saudi beri kami tempat berlindung untuk sementara waktu ni....masuk je lapangan terbang King Abdul Aziz kami di arahkan mengumpul pasport untuk dicop oleh pihak imgresen Arab Saudi...visa hanya diberi seminggu sahaja untuk menetap di Arab Saudi....kira ok la tu...



Solat subuh berjemaah di airport Jeddah....



Here we are..!!! can you smell the Jeddah...

So selepas menunggu selama 2 jam lebih maka siap la pasport dan visa...tengok kat luar matahari dah keluar dengan megahnya....oh Jeddah so hot...!!!
Then,pegawai Tabung Haji yang bertugas di Jeddah menunggu ketibaan kami...nasib ada orang tunggu di balai ketibaan...rasa sedih juga kalau tak da orang tunggu kita kan dekat balai ketibaaan...naik bas yang disediakan untuk ke Madinatul Hujjah iaitu tempat menginap sementara kami di Arab Saudi ni...naik bas je terus tidur....sangat rindukan katil dan batal yang empuk...dah mula mimpi yang indah-indah dalam bas untuk dapat tempat menginap yang best di Madinatul Hujjaj nanti...

-
-
-
Sampai je di Madinatul Hujjaj hati riang gembira untuk teus ke bilik...
Nak tengok tempat menginap kami...?
Ready..???
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

View dari luar..
Nak tengok view dari dalam...?
Ok jom...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Yeaaaaaaaa..itu dia...
Tilam empuk digantikan dengan permaidani merah buatan Bangladesh dan bantal sedap pakai beg baju...you can call it gudang or kilang but not apartment/kondo or bungalow...semua angan-angan dalam bas tadi musnah sekelip mata...tapi tak pa la keadaan darurat kene terima je dan bersyukur apa yang kerajaan sediakan...betul tak..? Actually ada bangunan tempat tidur macam asrama tapi dah penuh sebab pelajar yang awal dah dapat tempat tidur macam dekat asrama tu...kami yang last ni kena la duduk dulu dekat gudang ni...
So what you can do in 7 days in Jeddah..?


Makan...



Tidur...ZZzzzzzZZZzzz..



Makan lagi...(membesarkan pembuncitan perut ke depan)



Tidur di malam hari,siang hari,dan tengah hari sehingga berhari-hari...
kredit pics untuk senior Taqiyuddin jurufoto rasmi di Universiti Mansurah...

Memang sangat bosan menunggu giliran kami untuk pulang ke Malaysia...setiap hari hanya ada 2 atau 3 penerbangan untuk ke Malaysia...satu penerbanagan ada lebih kurang 200 hingga 450 orang...bayangkan ada lebih kurang 8 ribu pelajar Malaysia di Madinatul Hujjaj tu...disebabkan Universiti Mansurah tiba yang paling akhir sekali maka kami pun dapat nombor yang last la untuk pulang ke Malaysia....redha je la...
percaya tak aku boleh habiskan 5 series drama Korea dalam masa setengah hari je...ni semua gara-gara  kebosanan yang melanda di Jeddah...selepas 2 hari di Jeddah maka pihak Tabung Haji panggil kami untuk mengambil nombor giliran untuk pulang ke Malaysia....


Masing-masing berebut-rebut untuk dapatkan nombor giliran yang paling awal...



Pihak pengurusan Tabung Haji di Madinatul Hujjaj Jeddah...

Selepas berhempas pulas lari-lari nak dapat nombor awal jadi nak tak nak dapat la nombor ni...


Aku merupakan rakyat Malaysia yang ke 7034 pulang ke tanah air...waaa terharu sungguh...
(=___=)"

Kami memang tak dibenarkan keluar dari kawasan Madinatul Hujjaj tu kecuali atas urusan nak keluarkan duit dan  ke hospital sahaja dibenarkan...ni semua untuk mudahkan urusan pihak Tabung Haji...ingat sampai di Jeddah nak buat umrah atau shopping sikit di Jeddah tapi tak dapat...tapi dekat situ ada beberapa kedai makan dan sikit tempat jualan...ada la jual jubah-jubah,celak,inai mekah,minyak atar la...kalau borsan-bosan pergi la cuci-cuci mata kejap kat situ...



Banyak barang-barang jualan kat sini....tak tahu nak beli apa sebab ada duit Saudi Riyal..
Last-last sekali beli inai banyak-banyak untuk dijual kakak..oh memang orang pompuan suka pakai inai...!!!

Lepas 3 hari menetap di gudang,akhirnya ada la bilik-bilik kosong di bangunan hadapan gudang tu sebab masa tu dah ramai pelajar yang dah pulang ke Malaysia...



Katil double decker asrama menjadi pilihan...
Dapat la juga menikmati katil dan bantal empuk untuk sementara waktu ni...





Hari-hari terakhir di Madinatul Hujjaj Jeddah...
Kita pekena dulu roti canai dekat kafe ni...
Sungguh tak sabar masing-masing nak makan roti canai di Malaysia....

Tepat je 12 Februarai pukul 12 tengah hari pihak Tabung Haji umukan nombor-nombor untuk penerbangan yang seterusnya...yeaayyyyy nombor aku kena...macam orang menang loteri kegembiraaan masing-masing bila nombor maing-masing naik....

Tepat pukul 3.30 petang waktu Jeddah kami pun bertolak ke airport King Abdul Aziz Jeddah untuk pulang ke Malaysia...




Me waiting for the bus to go to the airport...
Eksaited nak balik Malaysia FREE...!!!



Some of the students waiting for their boarding pass at the airport...



Heh..! hai ayah..i'm coming home...
So eksaited nak balik Malaysia sampai pakai baju I Love Malaysia...


My boarding pass...
see from Jeddah to JAKARTA..!!
WHY JAKARTA tiba-tiba...?? !!!
Terus telefon ayah...dah mula berangan ingat kerajaan ada duit lebih nak bwa kami melancong di Jakarta...
rupa-rupanya kami kena transit dulu di Jakarta sebelum pulang ke Malaysia....
oh terus down mood nak melancong...~


Imigresen tu ajak borak pula...dah la orang eksaited nak balik Malaysia cepat...



Waiting for the plane...
Tengok tuh..! eksaited senyum sampai lebar ke telinga dapat penerbangan free ke Malaysia...
macam baru lepas menang contest pulak...



Sebanyak-banyak penerbanagan yang pernah naik rasa-rasanya Saudi Arabian Airlines juga best..
Naik airbus 747 woooooo....



Pretty comfortable rite...

But the sad thing masa aku breakfast dalam plane sebab dapat omelette je instead of nasi lemak dengan mee goreng..tu la sape suruh duduk seat last-last sekali...
next entry I'm heading to Malaysia...!!!











8 comments:

IJAT360 said...

cantek la lu dah sampai mlesia..

Al-Afiq Anak Ayah said...

IJAT360 : yeaaaa...mmg cantik dan best

zati embong said...

kazen jat ade 2 org kat mesir, seorg kat al azhar, seorg lagi amek doc kat tanta O.o bak kata kazen, duduk bersila dlm charlie O.o

Al-Afiq Anak Ayah said...

zati embong : yurp duk bersila dlm charlie...best wuuuuu

iManAzRaf said...

OoOOoo.. mansoura jg.. hehe. my sis pun mansoura.

pengalaman yang best tuk di kenang.. =)

Al-Afiq Anak Ayah said...

iManAzRaf : yup mansoura..sape erk ur sis..? thun brape..?

nuriz said...

salam afiq
singgah nak tgk suasana sebenar masa perpindahan ops piramid
baca berita je, nak jugak tgk gambo :)

Alfi Kasran said...

pernah juga tidur dekat madinatul hujjaj *maaflah komen entri lama* hehe