27 October 2011

19 Perkara Tentang Muhammad Al-Afiq

Siapa Muhammad Al-Afiq tu.? Well if u want to get to know him let's explore here. It's time for Dora the explorer. Hoi.! senyap la ko Dora. Stop asking your bagpack and your little monkey and get a damn GPS already. Actually I made this entry because one of my readers keep asking who I am. Yeah betul jugak kalau kita tak kenalkan diri kita macam mana orang nak kenal kita ye dok. So let's sesi beramah mesra bertambah mutu bersama hos anda iaitu Afiq.

1- I merupakan manusia terakhir dalam family I. Ye I anak bongsu. Actually I ada adik tapi dah meninggal waktu lahir. Haaaa mesti cakap "eh,mesti manja kan". No I'm not. Only for certain reason je perlu bermanja-manja dengan kakak-kakak I or parents atas faktor utama ingin mendapatkan wang saku lebih setiap bulan so that's the time manja mulus akan datang automatiknya. I have 4 lovely sisters, seorang umi dan seorang ayah yang sangat supportive. *group hugs*

2- Suka kucing tapi tak dapat nak bela after I get sinus attack since I was 14 years old. My last cat was "hitam" and he was dead when I was 7 years old. Sungguh tragis kematiannya sehingga sangat noob waktu tu suruh ayah buat kenduri arwah untuk "hitam". I bila nampak kucing rasa nak cubit pipi kucing. Eh.! kucing ada pipi ke.? 

3- Tak suka tunggu orang dan ditunggu. I'm not very punctual macam askar tapi my umi dah treat I macam tu sebab dia sangat punctual ambil I sekolah dulu. Lambat 5 minit keluar dari gate sekolah memang selamat jalan romeo la ko nampaknya. Tak pasal-pasal kena naik bas jalan kaki balik rumah.

4- Favourite food ialah asam pedas umi I je yang masak. So kalau pergi tempat lain nobody can beat my umi punyer asam pedas. Sedap sehingga jilat pinggan macam kucing jilat bulu lepas makan gua cakap sama lu. And yes I suka makan pedas-pedas. Tak pedas tak sedap. I suka minum carrot susu tapi since datang Egypt tengok orang Egypt asyik 24 jam bancuh teh so tetiba minat teh pulak. Cara arab bancuh teh kat sini  unik dan tradisional sangat. Kalau ada masa I tunjuk cara diaorang bancuh teh ye.

5- As u guys can see on my profile, I'm so obses with Taylor Swift. Ye dia la ciri-ciri wanita idaman bakal isteri. She's just inspiring me a lot with her songs. I kagum cara dia naik sampai popular dan ada 26 juta fans kat facebook. Kalau tengok cerita pasal dia memang sedih masa sekolah dulu selalu kena buli dengan kawan-kawan tapi  akhirnya dia meletop popular dan kaya. Umur muda lagi dah ada aset berjuta-juta. I tak suka jadikan artis Malaysia sebagai idola atau apa-apa je la. Banyak yang tak boleh di ikut contoh dari yang boleh di ikut. Well I'm just saying.

6- Tak suka tengok cerita hantu. Dari dulu lagi memang tak minat dan takut citer-citer macam ni. Even hantu Kak Limah tu pun I tengok cover-cover jugak dengan bantal bila si Limah tu keluar. I suka tengok citer-citer yang kelakar. Macam komedi romantik tu sangat best. My favourite movies yang ulang lapan ploh kali tak jemu ialah "Prince and Me" dengan "Beauty & The Briefcase". Citer action pun minat jugak. I peminat setia series Spiderman. Oh I baru lepas tengok Captain America. Apa la ending citer macam tu. Tak banyak sangat action la citer tu.

7- I ada resdung dan kena bergantung kepada ubat. Kalau tertinggal lebih dari 2 hari tak makan ubat maka apabila bangun di waktu pagi I akan jadi monster mata merah,hidung meleleh dan bengkak. Serius tak cool monster ni.

8- Tak suka tidur dengan lampu tertutup. Bila balik Malaysia pasti bil elektrik naik melambung-lambung hingga ayah pelik. I memang tak suka gelap-gelap dan bunyi petir gedegangggggg. Terus cari sudut untuk bersembunyi. I memang penakut,ye sila la gelakkan I sekarang. But lately bila baca artikel kat hospital yang doktor I beri pasal tidur waktu malam kalau tak tutup lampu boleh menyebabkan kanser leukimea terus automatik tutup lampu waktu tidur. Oh.! damn...

9- Kalau tak boleh tidur I akan tengok movie A walk to remember. 15 minit movie bermula I akan tertidur. Sangat efektif dan sampai sekarang I tak tahu apa ending dia sebab bila tengok citer tu terus ngantok tidur. Walaupun ada kata citer tu best giler tangkap leleh sampai 2-3 kotak tisu habis satu malam tapi I rasa citer tu boring sebab buat I tidur. Oh ye satu lagi I suka baca buku Histology kalau susah tidur. A very good book for bedtime story. Buku tu memang berkesan kat budak-budak medik kalau susah nak tidur. Kami sangat galak menggunakannya.

10- I akan basuh rambut 3 hari sekali pakai syampu Dove warna biru tu sambil nyanyi  bila mandi. Bila nyanyi waktu mandi kelemumur akan hilang. Rambut rasa lembut dan ringan je. Cubalah. Ada gaya tak jadi promoter iklan syampu. *hair shake*

11- Memang lemah dengan subjek matematik dari dulu sampai sekarang. Bila tengok banyak-banyak nombor buat I lapar giler. Kadang-kadang kalau beli barang kat kedai pun kena buka handset cari kalkulator kira baki betul ke tak pak cik ni bagi. Tapi pandai-pandai la cover bila buka handset tu. Buat-buat tengah mesej.

12- I punyer saiz badan 32-26-30. Ok tipu. Tu saiz Miss Universe 2010 Mexico. Currently lilitan saiz pinggang I 29. Ramping kan.? Kalah J.Lo u olss.

13- Cepat bosan dengan sesuatu. Unless kalau betul-betul minat giler. Contoh I tak suka gadget-gadget macam hanset atau i-pad etc. Suka tu memang suka la dan kalau ada orang bagi free lagi best kan,tapi kalau I dapat I akan usha benda tu habis-habis sehari je. Lepas tu dah tak pandang dah. Harap kalau dapat bini tak la macam tu kan. Ok just kidding.

14- Boy band yang I minat sampai sekarang ialah kumpulan Blue dan Backstreet Boys. Best giler dengar lagu-lagu mereka. I siap joget-joget macam Nick Carter bila dengar lagu The Call. Sumpah cool group ni.

15- Warna biru dan ungu jadi kegemaran I. Tapi kan hari tu I ada baca kat blog sapa ntah,kata kalau laki pakai spender warna biru akan menjejaskan reproductive system. Ok done check I tak de spender biru. Fuhhhh lega.! I ada satu je baju t-shirt warna pink. Itu pun macam mana boleh terbeli ntah. Tapi bukan yang stricking pink la. Ni pink cair giler. Rasa sangat jambu bila memakainya.

16- I sangat suka budak-budak kecik apatah lagi baby-baby comel. Bila tengok mereka macam gummy bear dan rasa nak kunyah je sorang-sorang. Anak-anak arab kat sini semuanya gebu-gebu dan tembam. Kadang-kadang kalau geram sangat tengok budak tu comel I akan pergi kat dia sambil usik-usik pipi dia lepas tu cium. 

17- Tahu tak I suka Mickey Mouse. I ada banyak koleksi Mickey. Jam tangan Mickey,jam loceng Mickey,baju Mickey,frame gambar Mickey,sarung kamera Mickey,keychain Mickey. Semua nak Mickey. Macam budak-budak. Kanak-kanak ribena betul.! Dekat Melaka ada satu kedai Disney yang jual macam-macam barang cool Mickey Mouse. Mostly untuk orang dewasa la. I rasa kat Dataran Pahlawan kot kedai tu.

18- Masa umur I 6 tahun I jatuh katil sampai kena jahit dalam mulut. Agak ganas ketika tidur barangkali. Tak memasal tumbuh dimple/lesung pipit kat pipi. Then when I was 9 tahun ( I pun tak berapa ingat masa tu bila,ni just assume je ) I kena jahit kat kepala plak. Dah macam stunt man plak ko berjahit-jahit satu badan kan.

19- Nama Volaris kat Facebook Page I sebenarnya sebagai simbol sayang I kepada En.Md.Nor iaitu ayah I sebab dulu dia suruh dan teringin sangatttttttttt I jadi pilot. Volaris ni merupakan syarikat penerbangan yang terbesar dekat Amerika-Latin dan sangat popular dengan charity dia kepada masyarakat di sana. So that's why I letak Afiq Volaris. Sometimes bila kat kuliah ramai kawan-kawan panggil I nama tu. Kalau tanya "kenal tak Afiq".? Semua akan pikir doploh minit tapi kalau kata "kenal tak Afiq Volaris", maka 2 saat je diaorang jawab. 


Ni hanya sebahagian je yang I rasa I teruja nak kongsi dengan readers semua. Actually banyak lagi. Tapi cukuplah 19 ni dulu ye. Nak tahu kenapa 19 je I bagi.? Sebab....ada la. Kuang ajar kan ayat cam tu.








Nota kaki : Thank you for reading this entry. Your comment,facebook share and like keeps me going. I really appreciate that. I really thank you each one. Insyallah I akan balas setiap komen kalau tak busy. Ok bye, assalamualaikum. Oh today is my birthday.! 






22 comments:

syira shuhimi said...

nak gelak entry nieyh..kinda creepy.
ouh yess...

heppy birthday.
May Allah bless u..^_^

laskar pelangi said...

Assalamualaikum =)
arini birthday afiq ye? selamat hari lahir afiq =) semoga berjaya di dunia dan diakhirat:)

suka gak cubit pipi meowww..comelkan meow:) rugi betol afiq dah tak dapat bela meow..uhuk3 ..

myra abdullah said...

hahaa.pengakuan jujoq ni.hihi.
anyway betul ker?kalo tidoq psg lampu boleh myebabkan kanser?hurm..
camner laks leyh jadi tuh..cer citer en bakal doktor.hihi ^0^

Azham Vosovic said...

Hahaha. it's cute/good to read about you though! heheheh

yanie.yuhuu said...

cool ! mmg tersengeh je bace !
bfde bro !

jieha nasir said...

best. life yg takda istilah "bosan"..
ahhaha :))

miss inna said...

nmpknya u memang mengenali diri u secara mendalam..

anyway, happy birthday..may Allah bless u...^^

izaryda yasin said...

oi.oi...

aku minat mickey mouse gak ni..
boleh geng lah *tetibekan*

hahaha
;))

Rizal Murad said...

Salam...haha..Nice entri..Hoh sian xleh bela kucing..Aku pun suka kucing.. :)

Fazreen Misbae said...

Fun sungguh baca entri bakal doktor ni.. :D

Selamat Hari Lahir ye... :)

a D i E L a said...

haha.. cool gle. i like :)
bufday ke? hb :)

syafikah said...

happy birthday afiq! ^__^

suha said...

happy belated birthday, afiq. yang ke berapa ni??

suka kucing jugak and selalu jugak fikir suka cubit pipi meow tu. but same question here, kucing ada pipi ke? haha.

:)

0rked91 said...

kucing mmg ade pipi...
suka sgt kalo ad org urut pipi die...:d

happy bufday afiq volaris:D

bai baizura said...

huhu...trsenyum mcm bhagia jek bce entry nih..haha..klaka pon ade..:)

btw sorry bru nk wish birthday..hepy belated bzday..hope dipnjgkn umur dimurhkn rezeki brjye n bahagia dunia akhirat:D

Muhammad Al-Afiq said...

syira shuhimi : knp creepy..btw thanks for the wish.! :)

laskar pelangi : wsalam..thanks for the wish..rugi gak la xdapat bela kucing lg..sedih.! huhu

myra abdullah : tu xthu la mcm mana boleh t'jadi..nti sy tnya doktor sy ye camana..

Azham Vosovic : yeah..saje nk kenalkan diri sikit2...

yanie.yuhuu : ok thanks yanie for the wish..

jieha nasir : haha..yeke x bosan..sometimes bosan jugak la...

miss inna : eh.! blom lagi..msih di dasar lagi ni..kena bnyk knal diri lg..haha

Muhammad Al-Afiq said...

izaryda yasin : woot..woot..oh yeke..orait boleh je geng.!

Rizal Murad : haha..nk buat caner kan..redha je la..

Fazreen Misbae : fun fun fun mcm rebecca black kan...thanks fazreen

a D i E L a : thanks diela for the wish..

syafikah : thanks syafikah for the wish..

suha : thanks for the wish suha..kucing ada pipi kot..tu kena tnya doktor haiwan la ye..

0rked91 : oh yeke kucing xda pipi..thanks awak for the wish.

bai baizura : thanks baizura for the wonderful wish..may god bless u..

0rked91 said...

welcome.. kucing sne sama x ngn kucing kt msia?

cikuwada said...

afiq: nak pomote diri ka? hahaha.. bila blk malaysia?

Muhammad Al-Afiq said...

0rked91 : oh kucing mesir tak sama ngan sini...kucing mesir takut org.

cikuwada : eh bukan nk promote tp nk kenalkan diri..haha..balik m'sia thun dpn..insyallah

starzieti said...

selamat hari lahir afiq volaris ! hee ~

btw, sye pun minat taylor swift tapi tak berape minat lagu die. minat mate die je. mate die boleh buat orang cair..awww. haha ! :D

0rked91 said...

oh... interesting.. kenapa takut? pelik je..