1 October 2011

Journey of Doctor to Be - Clinical Attachment Part 2

Hai semua. Bertemu lagi kita untuk tour yang seterusnya. Dah bersedia.? Sapa yang kasut dah haus tu boleh beri dia minum .Eh.! bukan. Sila beli baru sebab kita akan jalan-jalan sehingga kaki lenguh nak tercabut lepas ni di hospital ye. Tak lain tak bukan tour guide anda semua ialah Afiq Volaris. Oh btw how our previous tour hari tu. Feedback please. Yela sebab nak improvekan ketouran I ni. Ada ke ayat macam tu.? Belasah jela. Janji ada bunyi.



Sebelum kita ke destinasi cinta,eh salah destinasi yang nak dituju kena la buat briefing sikit. Sedikit taklimat dan sesi bercerita pasal apa yang dipelajari semalam. Masa ni semua kena amik part. Kena share apa yang dibuat semalam. Misal kata semalam dapat ngorat doktor arab hensem muka macam Amr Diab pun kena bagitau sebab senang yang lain pun nak mengusha. 



Setelah semuanya selesai bercerita dan share nombor telepon doktor hensem atau cantik maka meh kita serbu bilik doktor dan pesakit. Patients memang suka kita melawat dia. Kali ni kita serbu wad dada. Suka lettewww dengar dada-dada ni kan. Kalau bahasa penjajah kita panggil "chest department".



Lajuuuuuu je memasing duk serbu kan wad dada ni. Tak sabar nak tengok dada la ni. 

Tapi malangnya dada tak dapat ditengok. Ada sikit je patients kat wad dada ni. Patients semua cover dada. Jadi kita pecah dua group. Group A dapat tengok dada tapi group B kena jumpa doktor allergy. OMG I am unlucky sebab tercampak group B. Ok dah tak boleh tengok dada. Danggggggg...!!!



Tapi disebabkan doktor ni best yang teramat dengan penerangan dia maka terubat sedikit kemarahan yang membara di dada ini. Ok stop talking about dada. Now we in chest department tapi kita ke unit allergy and outpatients punyer tempat ye. Allergy ni macam lebih kurang ada kaitan dengan asthma,cough dan lain-lain lagi la. So tanpa membuang masa, I dengan rela hati jadi volunteer untuk ditest oleh doktor about my allergy.




Yang bekas botol-botol kecil tu adalah serum yang diperoleh dari pelbagai sumber untuk tahu kita ni allergy apa. Macam-macam serum ada. Contohnya serum pollen,air liur kucing,buah strawberi,kacang soya,air liur anjing dan khinzir,kutu dan habuk pasir. So let's mengetest I allergy apa. Disebabkan I ada resdung maka banyak jugak la yang positif result dia. Yang garis-garis dengan pen tu nanti bertukar jadi bebola merah bila dicucuk dengan jarum kecil. So kalau ada bebola merah tu nampaknya result positif dan I tak boleh sentuh ni tak boleh makan itu dan ini. Oh terasa nikmat dunia ditarik.!




Next station kita pergi ke wad ICU pulak. Wad ICU sini sumpah tak cool. Tak nampak macam ICU langsung. Tapi apa nak buat kita bukan di Malaysia tapi kita di Mesir. Take note that pelawat-pelawat semua ye.



Kena check dan diagnosis patients punya file. Kalau tak camne nak buat report nanti. Dimaklumkan bahawa doktor kat sini english education kena belajar dengan usop wilcha la nampaknya. Ayat mereka sumpah kelakar. Ooopppsss sori doktor. Tapi ada satu patients tu bila kami tengok file dia ada seorang nurse yang sangat garang merampas file dari tangan kami. Tanjat boboi tau.! Rupa-rupanya patients tu ada HIV dan peliknya kenapa la ko tak asingkan dia kat tempat lain. Terus amik sanitizer dalam beg bubuh kat tangan cepat-cepat. Take note ye betapa bahaya jadi doktor ni.


*End of the day*
Eh.! dah habis.? Tak dapat lagi kot nak tengok dada.
Ok redha je la.



Hari yang seterusnya tak dibiarkan berlalu begitu sahaja tanpa secawan lipton. Ok iklan tamat. The next day was the most exciting day for me. Finally dapat jugak ke O&G department. Ni department yang I suka sebab dapat tengok baby yang comel-comel. Dah ready semua nak tengok baby yang comel dengan orang yang comel ? Let's cekidaud.



Datang-datang je hospital terus doktor suruh masuk operation room sebab ada wanita ingin melahirkan anak beliau. Muka memasing baru bangun tidur terus segar. Ni bukan normal delivery ye tapi pembedahan. Kalau pembedahan nampakanya ada masalah la dekat baby atau mak baby tu. Sama ada kes baby besar,mak menghidap penyakit yang bahaya atau baby dalam berada dalam keadaan songsang kepala atas kaki bawah. Malangnya kamera not allowed during this time. So just kat luar operatin room je la. Tengok dah macam ninja I pakai baju bedah ni. Sumpah tak cool wei. Macam orang nak ke bulan pun ada tapi baju low cost bajet.




Hasil untuk hari ni je dah dapat macam-macam kes. Pagi tu ada kes bayi besar. Serius besar giler. 5 kg berat baby tu. Ko mampu.? Ni sebab mak dia menghidap penyakit diabetis. Baby macrosomia penyakit ni. Dilahirkan tak cukup bulan tapi besar sebab placenta mak dia tak dapat nak function dah. So doktor terpaksa keluarkan. Bila tengok baby tu terus I teringat arwah adik I yang meninggal sebab kes yang sama. The next day I datang I tengok baby tu dah tak da sebab doktor tu kata dia ada banyak komplikasi kat jantung dan limb dia dan terus dihantar ke wad kanak-kanak biasa. I pray everything goes well. Ok pic yang bawah tu twins. Comel kan. Suka kalau dapat anak twins. Tak yah beranak banyak kali. Eh.! macam I plak yang beranak.




Ni baby favourite I sebab dia satu-satunya hero hari tu. Yang lain bila keluar semua keluar bunga tapi petang tu before I balik I nampak baby boy. Teruja tau. Ni baby Ahmad Nur Islam. Kulit flawless,mata biru,rambut blonde. So handsome. Clap clap clap .!!! Dua-dua comel kan. Eh.! tak tak tak. Sorang je comel. Yang baju biru tu. Eh.! sekali lagi.





I sedikit kecewa sebab baby Ahmad tak suka I. Bila dipegang oleh si pemegang yang suka memegang baby-baby comel terus dia palingkan muka dari I. Tu ayah baby Ahmad.  Lepas dah puas cium-cium si Ahmad ni sampai dia lemas,cubit-cubit pipi dia terus lena tidur. Comel sangatttttt kan macam doktor yang sambut dia. Ok yang tu mengada.!




Last baby of the day. Another baby Ramadhan sebab masa tu bulan puasa diaorang lahir. Ni baby girl. Baby ni suka main tahan-tahan nafas dengan doktor sebab nak bagi doktor cuak.Good trick girl.!Chomelnyer baby ni....





Chomel tak chomel tak  chomel tak chomel tak chomel tak chomel tak. Oh dilema la pulak nak buat decision sebab tak tahu antara duaaaaa. Diam la kau Adam ngan Farah. Cepat buat decision kalau tak tour guide tinggalkan korang.!





So my last day still on the O&G department. But this time around kat normal delivery. 



The first patients yang nak deliver pagi tu. Memang agak takut sikit sebab nak kena push-push dan dengar rintihan pesakit ni. First time tengok normal delivery LIVE memang gerun. Semua bulu naik,tak kisah la bulu roma ke bulu kaki ke bulu ketiak ke semuanya naik. Once doktor dah check pembukaan vagina patients dan rasa-rasa boleh contract so masa dah time la untuk beranak. The first time I heard that woman cried out so loud sampai macam dah nak mati pun ada sebab kena push kuat-kuat sampai kepala baby tu keluar. Memang sapa tak sayang mak dia memang anak durhaka la jawabnya. Suasana dalam bilik tu rasa lain macam and I can feel that. Kalau kat Egypt ni ahli keluaraga memang tak dapat tengok. Masuk hospital pun doktor tak bagi sebab tempat dia limited dan sempit. Jadi kami student-student medic ni yang bagi sokongan kat perempuan tu supaya push kuat-kuat. At one moment perempuan tu berhenti teran sebab dah tak tahan sakit tapi doktor still paksa lagi sebab kepala baby tak nampak lagi. Jadi kami bagi semangat kat dia and the final scream tu memang boleh berdesing telinga dengar dia menjerit. Betapa susahnya mak-mak kita nak lahirkan kita. Tu baru sorang. Kalau 12 orang mahu tak perit tu. So sayangilah ibu anda semua. Oh umi engkaulah ratu hatiku,bila ku berduka engkau hiburkan selalu,umi engkaulah ratu hatiku,minumlah susu Fernleaf untuk tumbesaran anak anda. Ok iklan  fernleaf tamat.




Ni la hasilnya. Baby girl. Terus mak dia letak nama Jannah sebab bayangkan syurga lepas beranak kan dia kot. So cute.!




Masing-masing duk ngetest pegang Jannah. Ada rupa bakal-bakal ibu mithali tak.? Kalau lu berkenan boleh contact gua lor. Eh.! dah macam bapak ayam plak aku.




I pun nak test gak. Ada rupa abang yang baik tak. Tapi kan bila I publish kat facebook semua duk cakap gaya I macam ayah muda. Damn.! Muka bahagia dapat anak pertama. Damn.! Ada muka bapak orang ke ni.? Tak kannnnn...(sambil pegang pisau kat tangan)





Selepas semua dah melekit-lekit berpeluh seharian dengar jeritan-jeritan terus gegendang telinga jadi shock kejap. Dengar pompuan nak beranak pun boleh berpeluh tau. So as last moment as a team we took pic as remeberance. This is truly candid and I loike it. Hope to see u guys again. The joyful that we shared together was so beautiful to memorize it. Semoga ilmu yang kita dapat boleh digunakan bila dah jadi doktor nanti dan housemanship ye. Last but not least here a video yang korang wajib kena tengok sebab ni satu-satunya video yang I dapat record masa Jannah baru lepas lahir. Freshie dari ladang lagi tu u olss. It's kind of funny actually bila nak tukar kan baju tapi tersilap pakai. Do watch it guys. Bye.!









Nota kaki : I akan berehat sebentar dari berblogging due to some reason. This will be temporarily. I have to do what I have to do. Sorry sebab tak menulis untuk korang dalam tempoh masa yang agak panjang. Insyallah kita jumpa next entry tapi tak tahu bila. Thank you for reading this entry. Your comment,facebook share and like keeps me going. I really appreciate that. I really thank you each one. Insyallah I akan balas setiap komen kalau tak busy. Ok bye, assalamualaikum.





37 comments:

DfyStrawbery said...

congrat dad :D hehe

luqman zakaria said...

huuhu :P what a nice entry hah! so many babies! love it..haha~they're all cute!

Pikah said...

menyeronokkannya!! *jeles2

FaiZaH Fyn said...

pernah tengok orang deliver baby secara normal je..suka part doctor bawak keluar placenta hehe :p

Maya Lisa said...

best nye jadi doctor. maya tak ade rezeki gitu... impian je gitu...

Wadi AR said...

sonoknye dpt tgk baby fresh fresh macam tu

Fazreen Misbae said...

bestnye..pglmn yg trsgt la brhrga..beruntung la u kan..sy pon suke baby gak..cute..tgk baby arab lg la geram..heheh..

p/s: pasni lme la nk tggu u update ye x? takpe, asal jgn tinggalblog ni smpai berhabuk sdh la ye.. :)

Muhammad Al-Afiq said...

DfyStrawbery : oh tidakkk..jgn la mcm tu...saya muda lagi..haha

luqman zakaria : yup btol tu...semua cute-cute belaka...

Pikah : yup seronok tp memenatkan..

FaiZaH Fyn : wah bgus la...sy suka bila tgk baby dah keluar..hehe

Maya Lisa : oh yeke..alaaa tak pa maya punyer profesion skrg lebih baik...rezeki msing-msing kan..

Wadi AR : yup..fresh dri ladang lagi tu..huhu

Fazreen Misbae : pnglaman yg akan digunakan bla jd doktor nti...baby arab mmg comel2..semua tembam2...insyallah bila semua masalah dah settle I akan kembali ke dunia blogging...keep update with me yea..thnx.!

wawa wadzir said...

auwww!! bestnye dpt tgk baby lahir!!
untung jadi doktor!! hehehe

..Bai.. said...

waa..mcm seronok jek tgk...ya2 due2 cute miut...^,^ hahaha:)

amy syahirah said...

wow!!doctor to be . anyway, bsarnye baby kt atas tu . u terharu xklau smbut kelahiran baby??klau i , i terharuuu =(

Qutiq Ishanee said...

warghhh, u ke yg sambut babies ni smua? omg, teruja gilaa ! besttt nye !

suha said...

nicee afiq.

first baby tu semangat betul kan.

gambar dukung baby tuh, just sweet.
like abang dengan adik je punn. hahah :p

IZYAN KAHER said...

nice!

#your wifey takpayah dah nak upah any doctor bila nak give birth to your baby soon.haha!
sebab her husband(you) can do it alone and used to do it. jimat cost!

IZYAN KAHER said...

nice!

#your wifey takpayah dah nak upah any doctor bila nak give birth to your baby soon.haha!
sebab her husband(you) can do it alone and used to do it. jimat cost!

Tiara Fazlin said...

aaaaarghh i paling suka sambut baby! eh u kat monsoura uni kan, kenal azami adli roslan tak? dia 4th year kut kat sana..kawan sekolah i tu.. :)

Eyka said...

seronknyerr smbut bby..:)

aimi said...

pergh... dokter ciot..... best ny dpt sambut baby lahir :) dpt pegang baby hari2..suke2....

n-ya said...

bestnya dpt rasa pengalaman tu kn...teringin plak nk tgok

yen(toka ziizokukuto) said...

err dah penat berjalan ni,,takde makan makan ke,,heheheh

Hidayati said...

Teringat pule masa kat labour room dulu. Beranak memang sakit tapi lepas dapat pegang baby... semua sakit hilang ntah kemana. Masa kena jahit pon tak rasa. Begitu besar nikmat kasih sayang yang Allah berikan.

hafiz hafizol said...

eh macam jadik bidan lak kan? hahaha...

Muhammad Al-Afiq said...

wawa wadzir : yup best la jugak..insyallah akan jd doktor nti..ni bru je plajar medik..hehe

..Bai.. : haha..yeke dua2...*blushing*

amy syahirah : yup besar giler..5 kg lebih...eksaited dan terharu jugak..

Qutiq Ishanee : oh bukan i yg smabut..just observe je..tak boleh lg nak buat surgery..bru blaja sikit je ni..

suha : thanks suha..yup finally ada jugak org ckp abg ngan adik..hahaha

Muhammad Al-Afiq said...

IZYAN KAHER : haha..x terpikir pun pasal tu lg..tp btul gak..jimat kos kan..

Tiara Fazlin : err kenal kot..tgk muka kenal la..nama mcm xpernah dgr je..hahaha

Eyka : yup..best sgt

aimi : tak da la pegang baby hari2..hari tu je..

n-ya : it's ok..nti u rsa sendiri pngalaman tu.. =p

yen(toka ziizokukuto) : oh penat ke..hahaha..makan sendiri2..tak da tajaan..huhu

Hidayati : oh yeke...good though u happy...so respect mak2 ni...

hafiz hafizol : ermmm..yeah..little bit...

bai baizura said...

alahai nk blushing2 lak..haha..tp comel jek tgk baby2 2..:)

dylla fadzil 小草莓 said...

cool lah entry ni. keep it up brah :D

Dilakochan said...

salam, hin doktor to be! :)

Terujaa nya ikut 'tour' you ni!


Kesiannya tgk bby Macrosomia tu :'(

Anyway, best of luck to you!

Bella Bell said...

waahhhh.. ada doktor la kat sini.. alalaa.. cutenye doktor ni bersama dengan baby tu.. :)

noralisme said...

kalau sebut dada je semua excited ae..hehehehe.best kot tgk baby tu sume,btw bila nak masuk bilik mayat pulak ae?

noralisme said...

kalau sebut dada je semua excited ae..hehehehe.best kot tgk baby tu sume,btw bila nak masuk bilik mayat pulak ae?

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

untung la jdi stdent medic.. naura takde rezki.. subhanallah, baby tu dpat tengok dunia ni.. alhamdulillah..

anyway, best of luck to u, bakal doktor yg mnggerunkan.. kihkih. untung wife afiq, hasben dktor.. =D .. gudluck..

EYQASARA said...

bestnye... byak btol baby comel~ weeeee...! :)

ketawariang said...

wahhh bestnye! mcm2 kerja Dr kn? tp x rs sanggup nak buat...tgk darah sendiri luka tercucuk jarum dah menggigil... huhu

cik iera! said...

comelnya! baby tu semua comel. gerammmmmmm..

SyafiQ aHaDin said...

wah! wah! wah! Subhanallah! Hehe! tu je mampu komen. Best nyer jadi doktor! Salam perkenalan. Thanks follow saya. :D

zida said...

untungla dapat masuk hospital awal2. kitorang kat azhar ni dah la hospital ke main jauh, wuwuwuw

salam singgah dari cairo :D

laskar pelangi said...

seronoknya baca pengalaman afiq :)