13 May 2012

My Heart Queen, My Best Friend and My Comedian

Hi semua. Hari ni matahari masih menyinar macam biasa. Di timur lagi dia timbul dan tenggelam di barat petang nanti. Hari ni bangun seperti biasa. Aku pun biasa-biasa je la. Tapi handphone luar biasa sebab ada mesej mengundang dari kakak I. Hajat di hati dapat mesej macam ni "adik, akak baru bank in duit dalam akaun adik, nanti pergi check ye". Tapi sangkaan salah sama sekali. Dapat mesej macam ni "ko tahu tak hari ni hari ibu, ko dah wish umi belum.?!". Oh damn.! Macam mana I boleh lupa mum's day ni. Every year mesti sambut dalam keluarga kami. This is the only day nak show extra love and appreciate kat Umi I. For me every day is Mother's Day. So I reply "bukan haram ke sambut mother's day ni".Hurmmm tetiba bagi alasan padahal lupa. For me tak salah nak sambut hari ibu jika niat kita memang nak kenang jasa bakti ibu kita. Bukan mother's day ni kita pergi gereja meraikan dewi patung tersebut. Bagi I haram kalau pada hari ibu je kita buat baik kat ibu kita, tapi I setuju kalau hari ibu ni disambut jika anak-anak ni selalu berbakti pada ibu mereka sepanjang masa dan beri special atau extra ganjaran pada hari ibu. Benda ni simple kan. Ada ulama' keras dan ada yang sederhana. Jangan gocoh sudah la ye semua.. 

Ok berbalik pada cerita I. Pagi tu I bangun then I text umi I. Bila nak tekan je button send tu tetiba I kata senyap-senyap dalam hati "eh berapa erk numb telepon umi". Sumpah anak durhaka tak save number mak sendiri dalam phone. Lagipun Umi I selalu je tukar-tukar number sebab tu memang hobi dia di waktu senggang. Tak sebenarnya I pakai henset baru so semua contacts hilang. Sila jangan salah faham ye. Then tak sampai lima minit lepas tu Umi I call. Macam dia tau-tahu je anak dia lupa number. Dia tolong ingatkan la tu. So I wish la UMI HAPPY MOTHER'S DAY sambil tergelak-gelak kecil macam kerang busuk mintak kena tampar. Umi I cakap dia dah celebrate dulu dah dekat rumah dengan anak-anak pompuan dia. Angah baked the Red Velvet cake and mee goreng. Lepas tu send gambo kat aku suruh aku terliur. Nice la angah. Nice sangat. Then I post the picture on my Twitter and I put caption belated mother's day. Mesti followers kat twitter semua terpinga-pinga I sambut mum's day awal tapi cakap belated. Wadeva.! *flip hair* Biasa la musim exam semua benda kucar-kacir. Sampai makanan jatuh kat lantai pun I kutip balik. Danggg pengotor. Ok tak da kena mengena. 

So umi I would like to shout it out loud from ten thousand plus plus kilometres away Selamat Hari Umi. You will always be queen in my heart, my best friend, my loyal hair client coz I always comb your hair and etc.etc. and my comedian. Love u super advanced.!


I made the pancakes that morning and Umi  baked the Red Velvet cake during mum's day. I wish I could give Umi rasa my first attempt buat pancakes ni. Sedap sangat dan lembut gile. Tak melekat pun kat kuali yang macam dak Alang buat tu umi. Alang kalau buat melekat-lekat kan kat kuali la apa la. Ok enuff with family matters. Happy Mother's day Umi. Lebiyu so strong 


3 comments:

eton said...

ala2.. so sweet... hehehe

Dalila Diela said...

bgs2.berbuat baik pd ibu bapa. bleh plak eh, lupa no umi awk. hehe

bai baizura said...

fuiyyoo2. buat pancakes tu. ahaha:))bagus2