4 May 2012

Peminat Kucing Harus Baca

Hi semua. Hari tu kita semua dah pinky promise kan nak buat entri pasal kucing ni. So here it is.! Marilah teruja bersama-sama. Exam praktikal dah selesai. Everyhing went well alhamdulilah except satu dua soalan tu confuse kejap kan sebab destruction banyak masa jawab exam. Doktor datang lambat la, awek cun arab kenyit-kenyit mata kat I la. Ni diaorang buat cengini sebab tak nak bagi I full mark ke apa ni. Strategi betul minah arab ni la. Ok mari bercerita pasal kucing. Disebabkan dari kecik sampai la ke besar, walaupun dah berbotol-botol Scott Emulsion I telan tapi tetap tak besar I memang minat sangat kucing. Dalam family, I dengan bapak I je yang minat kucing. Yang lain minat harimau, kuda belang, and umi I minat badak sumbu. Kalau badak sumbu tu umi I main polis entri wan tu jaga  polis mati pencuri jaga. Ok cepat sorok. Tapi selalunya badak tu la yang akan kantoi sebab even dia duk nyorok bawah meja tapi kaki still terkeluar sebab dia besor sangat. Heh.! Dah melencong pulak. Ok marilah kita melihat fakta menarik tentang tuceng. Haaaaa rasa comel bila titew tebut tuceng!


Eh.! Somebody take our pictures. Let's teruja.!
Could u just shut up for awhile coz it's my story now. People wanna know about me. Shhhhh.!!! *fierce face like Tyra Banks*

Kebanyakan kucing tidak memiliki bulu mata. Hoi pompuan kat luar tu, korang kena tipu dengan iklan mascara Maybelline yang duk cakap inginkan bulu mata volume tebal seperti mata kucing.?! See I dah selamatkan y'all dari ditipu. Sila teruskan baca kalau tak nak ditipu lagi.




Kucing gunakan misai sebagai antena untuk ukur badan diaorang muat ke tak nak lalu kat sesuatu tempat. So kalau siapa peminat Garfield cuba tengok Garfield selalu gentel-gentel misai dia kan. Maka dengan itu tak usah la nak trim misai kucing even kucing betina jangan ditrim misainya. 


Kucing ada 32 otot di telinga. Tu sebab kucing boleh dengar tikus mengumpat dia. 

1 daripada 4 buah rumah di Utara Amerika memilik kucing.

Fakta mengatakan sesiapa yang memiliki kucing akan kurang berisiko mendapat penyakit jantung. Jadi mari kita adopt tuceng bebanyak.



Kucing akan menjilat-jilat dirinya selepas mengawan berhadapan dengan sesuatu yang bahaya atau selepas ber-kickboxing dengan kucing-kucing lain. Ini rutin selepas gaduh. Kena kemas dan rapikan balik bulu-bulu dibadan. Nanti si peah nampak dah comot terus tak nak sebab bulu dah tak macho. Maybe itu la kot tanggapan kucing. I guess. Memandai jeeee...


Kucing mampu tidur 14 jam sehari. Ini kalau buat perhimpuan Bersih kali ke doplohempat pun tak bangun jugak ni.



Kucing-kucing jalanan di Egypt sangat tak friendly macam kucing kat Malaysia bila pergi je restoran ikan bakar mesti ada kucing datang buat muka limablas sen mengeow nak rasa sikit ikan bakar tu sedap ke tak. Kucing kat sini takut dengan manusia. Nampak je orang terus lari. Tak tahu la pemalu ke apa ke. 


Ok tu je nak share hari ni. Signing off. Credit gambar kartun yang ohsem kepada Oatmeal.com. Oh that's not my cat but want meet her again coz she's so polite. I named her Swifties coz she likes Taylor's songs and videos too. We watched Taylor's video Safe & Sound together on youtube. The one and only kucing yang I jumpa sangat pemalu dan sopan. Kalau nampak tikus lalu depan mata dia bagi flying kiss je kat tikus tu. Ok see u guys next entry. Atas tu ada button share. Sila beritahu jiran kat facebook tentang kucing ni. Ini sangat luar biasa bila anda tekan button tu. Heh.! Ok bye







8 comments:

mira maisara said...

haha . awsome! actually mira pon fanatik meow :D

*baru perasan meow ade 4 paws kt blkg die .hehehe

Dalila Diela said...

peminat kcing rupanya.
sy x minat kucing.
skg baru taw serba sikit pasal kucing.hehe nice entry :)

eton said...

comelnya kucing.. dulu pernah bela kucing sampai 12 ekor.. but now cuma ade 2, yg lain berhijrah dan dipanggil ilahi.. huhuhu

Puteri Diyana said...

saya suka gila meow! :D
hee..best baca..even dah taw.p still baca

btw..nice entry dude! :D

comel kucing uh

kura said...

eh. comel. comel kucing itu. puteh!

Suha said...

nice one! thanks for sharing afiq. :)

tak sangka kucing arab pemalu heheh :P

Muhammad Al-Afiq said...

mira maisara : yeah kita se-geng.!

Dalila Diela : lorhh yeke xminat..xpa nti minat2 kan la ye..hehehe

eton : waaa u are truly cat lover..thumbs up.! =)

Puteri Diyana : that's good if u love cat..u're welcome..

kura : yup they're adorable..

suha : thnks suha..mmg kucing arab semua pemalu..hehe..klakar kan..

E Ja said...

bnyk lg bnde yg xtau sal kucing.info yg best.len kali apdet sal kuceng bnyk2 ye. =)