20 September 2011

Journey of Doctor To Be - Clinical Attachment Part 1



Opocooottt mak kau bersilat.!!!! tiba-tiba entri je dah keluar gambar I kan setepek kat situ. Saje je nak bagi suprise. Keji kan perangai memula entri je dah letak pic sendiri. Saje je nak membuatkan korang lebih bermotivasi untuk membaca cerita selanjutnya. eh.! motivasi ke..?!

                                                                            Hai semua.!
Hari ni tak de rasa menda nak buat. Feelingless betol .So hari ni nak update blog .Lama tak ketemu .Nak update tapi tak da idea .Lantas teringat dah janji sama korang nak update pasal clinical attachment yang telah pun berlangsung masa bulan puasa hari tu.*kenapa ayat I skema macam acara sukan tahunan olimpik ni*
Boleh pulak tiba-tiba teringat .Nasib tak de yang alert pasal ni .Kalau tak dah masuk mahkamah I hari ni keluar paper berita harian sebab tak menepati janji update blog .Jadi hari ni kita buat tour sikit .I nak bawa korang semua tour ke department Nephrology dan yang sewaktu dengannya .My first week I dapat department Nephro and second week I dapat chest department .Sori la kalau entri ni panjang gelebeh sikit .I'll try to make it short and simple readers .So dah ready kawan-kawan nak bertour dengan I.???! ay..ay.. ay captain.! *lagu spongebob keluar*



Eh.! kejap .Before that I kenalkan dulu diri I .Yela pemandu pelancong kena la intoduce diri .Nanti I bawa korang lari gi kat kubur firaun pun bukan korang tahu .Tapi dun wori cuz I pemandu pelancong yang baik.
Hai nama saya Al-Afiq .Nama u olls it's up to u la .So before ke hospital I kena ada kelengkapan yang wajib .Macam pic kat atas tu .Tag nama,henset Sony Ericsson kawan I punyer yang I pinjam dan entah bila I nak beli hanphone baru,kelengkapan alat tulis,dan seoarng manusia .Sape erk dia .Anybody knows.?



Sesampai je kat department on my 1st day dah kena ke unit radiology .And so lucky I dapat team mate yang bagus iaitu senior I Haszrizal dan Usamah .Tak la terketar-ketar bila doktor nak tanya soalan kat kita .Back-up weyh back-up wei .So as u guys can see dekat pic atas ni ada satu patient ni kena buat ct scan sebab doktor diagnose dia ada tumor dekat otak .Oh by the way that's ct-scan ye kawan-kawan .So cool rite dapat masuk baring  dalam terowong macam cerita X-Men wolverine tu .Eh.! bila cakap Wolverine terus teringat Dhiya Fariza pakar penjagaan rambut .Serbu blog dia sebab ada cool tips jaga rambut. Eh.! dah menyimpang pulak..



Doctor analyse the results of the patients .Nampak tak padang golf kat atas kepala doktor I tu .Tahu tak dia kata kerja doktor ni bosan dan sangat stress .Umur dia baru 30 lebih dah licin macam tu.OMG I tak nak la jd macam tu nanti .Nak jadi doktor hot seksi macam Patrick Dampsey..what.? oh damn berangan je lebih .Ok kita ke stesen seterusnya.




This is MRI department .Actually tak banyak beza pun ct-scan dengan MRI .Cuma MRI ni untuk kita scan bahagian luar badan macam soft tissue,muscle dengan tulang .Pak cik ni medial leminiscus dia terkoyak .Eh.! pak cik main bola lagi ke dah tua-tua .Bravo.! Bravo.!
The best part bila I pergi kat sini I jumpa seorang doktor pompuan arab ni .Cantik giler .Lupa nak mintak nombor phone dia .I guess dia single lagi .Perfume dia sampai 3 hari I terbau-bau bawak sampai ke tidur .Haishhhhh..

*end of day 1*

-Day 2 operation room-

Ok ready.? jom let's go .So hari ke 2 I dapat masuk operation room sebab ada operation la .Tak kan saje je nak masuk bilik tu pose tidur pulak kan .Hari kedua I team dengan orang lain .Ye kami saling bertukar-tukar pasangan secara bebas .Eh.! jangan fikir melucah pulak kat sini ye .I'm so lucky sebab dapat tengok operation secara live untuk pemindahan kidney.



This operation took about 5 hours .Yang pakar bedah tu dia doktor Ahmed I .Proud I tetiba .Dia dibantu oleh entah sapa I tak kenal .Doktor Ahmed I sangat cool sebab boleh gelak-gelak borak-borak dengan I masa dia tengah  potong renal artery patient  tu .Pro kan.?




The equipment yang dah dibersihkan lagi bersih dari guna Dettol tau .I tak belajar lagi equipment semua ni .Tapi bila tengok doktor tu guna benda ni semua macam ngeri pun ada.




Monitor untuk tengok blood pressure,heart pulse and heart beat patients .Doktor I kata monitor ni baru lagi .Diimport dari German .Ermmm ada I kesah.hehehe...





That's pakar bius .He's responsibility tengok check monitor tu .Takut-takut ubat bius dalam patients dah habis so dia kena tambah. I still remember every 30 seconds dia bangun tengok monitor tu .Yela sekali kalau macam I ni jadi pakar bius yang asik terlupa mahu tidaknya patients tu tetiba bangun menjerit tengok abdomen dia dah terburai .Lintang pukang semua lari...




Ni file patients tu .Korang zoom tengok betol-betol .Patients ni lelaki umur 19 tahun .Dia ada masalah kidney .Badan dia sangat kurus iaitu 43 kg (kalau tak silap la) dan tinggi dia 160 cm .So tak balance rite .Ni semua sebab kidney dia .So nak tahu tak sapa yang bermurah hati bagi dia kidney batru .MAK dia yang bermurah hati bagi kidney kat dia.T____T
See betapa sayangnya mak dia kat anak tu .Ok kita berhenti tour kejap 5 minit kol mak korang semua cakap I LOVE U  banyak kali .Cepat.!


After 30 minutes operation bermula.....


Sepatutnya I kena buat skema ayam dalam ni .Tapi tengok la sempat berphotoshoot .Tak serius langsung .Ko ingat ni tempat permainan ye .Tapi nasib doktor I sporting.




Ni pun sama tak serius..my team mate Rabiatul.




The 1st pic tu macam tak jadi so I suruh Rabiatul amik sekali lagi .Kali ni kena la buat gaya ala-ala pengacara Majalah 3 kononya tengah buat liputan la.


After 3 hours operation...


Tak mampu berdiri .Mampu berduduk je .I wonder macam mana la nanti kalau I jadi surgeon .Boleh tak bedah sambil duduk .Kagum dengan doktor Ahmed..oh yah.! Now I realise kenapa dalam makmal Biochemistry I tak da langsung kerusi tapi ada  meja je and we all kena berdiri dengar doktor bagi kuliah selama 2 jam .Ohhhhh rupanya nak train kitaorang la ni ye .Waaaa bijak doktor-doktor I ni rupanya .Good trick.!





The kidney from the mother dah sampai .Sejam before nak habis operation baru la I terhegeh-hegeh amik notepad ngan pen samil buat report tanya dokor tu la ni la .Nasib doktor feeling retis hari tu mampu nak jawab soalan-soalan I sambil jahit abdomen patients tu .Multi task betul doktor Ahmed I ni la.




The best picture captured from the best seat in the operation room.
I nak like sejuta kali boleyyyyyy....

So before balik ada photoshoot pulak groupmate I ni .Comel je la diaorang ni kan.


Group cik kiah menungu the other cik kiah yang lenggang lengguk .Wei ko ingat ko Miss Universe dalam swimsuit competition .Sila cepat sini .Panas terik pulak tu .Cair make-up tau.




Half of cik kiah group.
Disebabkan the other cik kiah lambat so amik je dulu nak mengetest setting.lighting tempat semua ok ke tak kan.




Ok now full cik kiah group .Our white coat ceremony .Semua feeling artis sebab ramai nak tolong amikkan gambar .Balik Malaysia I nak suruh my umi jahitkan white coat I yang baru sebab umi I ingat I akan membesar secara pukal iaitu tinggi dan berat dengan mendadak so before I datang sini dia saje buat coat tu labuh .Tapi rupanya I tak meninggi .Dah macam pakai trench coat.




Can anybody spot any differences between this pic and the previous one.? Bajet macam buat contest la pulak .Oh ye sejak kebelakangan ni I memang suka membajet.
Ok tu saje I nak cerita.

Wait till my next enrty .Kali ni lebih mencabar dan best .I jumpa ramai baby-baby yang comel .So tahu tak department apa selepas ni ???.Tunggu ye sebab penerbit program ni tak cukup bajet nak buat the whole episode so that's why kita buat part by part ye.


to be continued.......







26 comments:

N U R A L Y N said...

sangat berani..sy tgok darah pown bole pitam..hadoii!!..

dwaty said...

salam doktor.... nice... tak pernah lagi baca macam ni before... siap boleh bergambar lagi masa tengah operate.... hehehehe

DfyStrawbery said...

wahh, dokter! buat opratee, bes tak?

suha said...

hahah, nice storyy.

tunggu next part pulak

fathin la!..sape lagi said...

best gila!

ZWAN SABRI said...

Baguslah pemandu pelancong ni.. bila baca entry ni, aku rasa aku macam lalui semua tu.. Thanks naa.. ;)

MySuaraBlog: Open Mindedla Sikit Derr!

maszull said...

salam afiq....wah...alhamdulllilah bakal jadi doktor semuanya ni...mama doakan semoga berjaya yer...

FaiZaH Fyn said...

bestnya..jeles2 tak pernah masuk operation theatre lagi..

**suka jugak pic 5 dari bawah tu hee

::FAIZ FARISH:: said...

hebat

APi said...

kalau aku awal awal lagi dah tumbang..

holla bro, good luck!

Wadi AR said...

aku salah masok belog ke ni? hebatnyeee. tahniah jadi docter. nanti kure gua sakit leh tolong enjetkan tak?

Adylia Qarissa said...

wah...bestnya dapat jadi doktor...tahniah yer....

untuk dhiya jugak tahniah..korang bakal jadi doktor :D

Terbang Bersamaku said...

tak penah lagi baca entry macam nie kat mana2 blog..terbaiklah..thanks for sharing..smoga terus berjaya..=)

~mcm mane dgn bdk yg kne operate buah pinggang tue...? dah sihat ke blum..?
rasa sayau bila baca part yg mk dia sanggup bagi buah pinggang..(T__T)

miss shera said...

rindu nya nak buat ctscan, mri dan masuk OT.kenapalah pindah tempat kerja?hwaaaaaa..

nota :eh tp kite bkn doc cam awak ler

..Bai.. said...

wah..bangge pulak melihtnye..*tetibe*

Ticer Syah said...

pengsan la kalau operate2 nih.. seb bek tk jadi doktot..kekeke

Muhammad Al-Afiq said...

N U R A L Y N : kena praktis tgk darah hari2 bru x takut..heee..

dwaty : hi..oh yeke this is ur 1st time.? waaa thank you..doktor ahmed sgt sporting dia x kisah..

DfyStrawbery : ok la..cuma penat sikit sbb masa tu bulan puasa...

suha : ok tunggu tau next entry...

fathin la!..sape lagi : yup best sgt..!!!

ZWAN SABRI : oh yeke..ada bakat la jd pemandu plancong aku ni kan..hahaha

maszull : wsalam..tq sebab doakan saya...insyallah satu hari nti jd doktor..tq tq tq..

FaiZaH Fyn : nti awk msuk la bila dh khwin and nk deliver baby nti..hehe..

::FAIZ FARISH:: : hebak.! hebak.!

APi : hahaha...alaa mula2 je takot tp dah msuk 2,3 kali dah biasa...

Wadi AR : eh.! x salah masuk pun..dh betol la ni..hehe..oh saya bukan doktor haiwan la...

Adylia Qarissa : thnx for the pray..

Terbang Bersamaku : sharing is caring kan...tq for reading my entry..oh bdak tu dah ok..dia kna buat dialysis je skrg ni..ye saya pn terharu bila thu mak dia yg bg kidney tu kat dia..

miss shera : hi kak shera..xpa tempat kje bru mesti ada lg bnyk pnglman kan...

..Bai. : hahaha..ada2 je..thnx for reading...!

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

wowie..gambar the best pic tu mmg the best pic sangat..tahniah abg doctor..

ILA SYAMILA ♥♥ said...

sempat lagi bersenang lenang dlm OT ! haha

Dhiya Fariza said...

LOL bedebah. baru sikit ni :p

Muhammad Al-Afiq said...

Nabil Aizat Abdul Rahman : sangat berseni tangan kawan saya...hahaha

ILA SYAMILA ♥♥ : yeah sbb doktor sporting kot..

Dhiya Fariza : ceh.! suka lettew kita sebut wolverine dia...haha

alin said...

best!! tp dlm operation room tu a bit scary..huhu..

azalia hjsalleh said...

solute kerja you'all.
tq for sharing this.

Aimifiqa said...

MRI scanner. :)

laskar pelangi said...

adui..gerunnya tengok segala jenis alat =]

aya aina said...

nice la blog ni :) dlu nk jdi doc xkesampaian tgk kwn pn jdi la hihii