26 September 2011

13 Ciri Isteri Idaman Hati

As we talk about ciri-ciri isteri atau suami yang diidamkan oleh hati ni semuanya nak yang perfect betul tak.? Well I guess semua orang pun nk macam tu and we are on the same track. Lepas ni boleh la kata amboi-amboi muka bini nak yang lelawa je,habis kami ni yang kurang lawa macam mana. So that's why ramai yang kahwin lari ke lombok tu. Eh.! betul ke.? Suka-suki I je kan. Kita nak yang perfect so kita salahkan la cerita cinderella yang kahwin dengan putera raja dan juga salahkan Westlife sebab buat lagu Shape of My Heart. So mari tengok ciri-ciri isteri idaman saya yang entah dapat entah tidak. Berangan je lebih.!

Pertama sekali bakal isteri I tu mestilah perempuan.Ye betul-betul perempuan.Bukan perempuan secara luaran tapi bila bercakap suara garau macam Jalaludin Hassan memang nightmare la I nanti.


contoh perempuan yang betul-betul perempuan.
eh.! apa awok ni belum apa-apa lagi dah tunjuk-tunjuk love...malu la itewww nanti..nampak I dah blushing...suka tawwww...mencik.!


Ciri yang kedua dan mesti wajib ialah pandai memasak dan suka makan. Kenapa I letak ciri ni on the top of the chart ialah sebab I ni memang kuat makan. As u can see on my pevious entry bila I keluar jalan makan dengan family semua makanan lebihan akak-akak I yang kononnya nak diet I habiskan. So my future wife kena ada skill memasak yang hebat. Boleh masak western,melayu,chinese food dan macam-macam lagi. Orang dolu-dolu selalu pesan kat perempuan yang bakal kahwin "kalau nak pikat hati suami mestilah pikat perut dia" so pikat perut dia bukannya main wink-wink kat perut suami ye tapi pikat melalui masakan. I bermadu nanti kanggggggg...!!! and yeah I tak suka perempuan yang diet sebab bila keluar makan tak syok makan sorang-sorang so dia kena la suka makan jugak dan perlu letakkan hobi makan dalam list dia.



eh.! awok lagi...
"Ye I pandai masak italian food dan macam-macam lagi.Ok tak ni"...



Bakal isteri I nanti kena la pembersih dan rajin kemas rumah. Ye I memang tak suka bilik berselerak,dapur kotor that's why umi dah ajar dari kecik lagi kena jadi pembersih. Tapi I rasa almost perempuan pembersih kan kan kan. Bila tengok office mini I kat rumah berselerak cepat-cepat dia kemaskan. Ye I berangan ada office mini kat rumah baru kita supaya senang kita buat kerja tanpa gangguan anak-anak. Korang jangan pikir lain ye maksud I bila buat kerja tu kira kerja office la.



Profesion selain dari doktor. Ye I nak kahwin dengan yang BUKAN doktor. Sangat tak best rasanya kalau dua-dua profesion yang sama. Balik rumah bincang pasal benda yang sama.Rasanya kalau bukak tempat tuition untuk pelajar medic boleh kaya agaknya. So nanti bila dah jadi husband-wife kena la bincang benda yang berlainan sikit. Macam isteri I cikgu then balik rumah dia cerita kat I "eh tadi ayang baru je belasah smack down hentak berlipat anak murid I darjah dua tu sebab dia terlupa letak noktah kat karangan dia". Tak ke best dengar macam tu. Bertukar-tukar pendapat dan story.




Ciri lain ialah I kalau boleh nak yang kulit putih. Kalau boleh la. Ye la sebab kulit I tak berapa nak putih and kalau dikira meter skala keputihan I boleh diletakkan dalam skala 8 atau 9.Woooo tanned giler siot.! Nak sedapkan hati kulit I ala-alaTaylor Lautner la kannn. So bila kulit putih nampak seksi bercahaya je kan. Dari jauh I dah boleh cam kenal bini I. Kulit putih yang dimaksudkan bukannya letak compact powder Maybelline atau M.A.C tu 3 inci ye. I nak yang natural kulit putih. Nanti anak-anak I mesti comel je. Tapi kalau dah kulit tak berapa putih nak dapat macam ala-ala Tyra Banks pun ok gak. Seksis owkeyhhhhh.! 


eeishhhhhh.!!!! gewammmm tengok kulit dia putih melepak ni...
rawrrrrrr *gigit bantal*




I adore kalau perempuan yang pakai heels. Nampak anggun dan ayu je. Terserlah ciri-ciri kewanitaan. Bukannya pergi shopping complex still lagi pakai selipar jamban ye. Sungguh tak macho ye kaum wanita. Bila perempuan pakai heels nampak seksi. Tak tahu la macam mana nak cakap sebab I dah habis vocab nak describe betapa seksinya girls on heels.



Nampak anggun kan bila pakai heels.? boleh nampak anggun tak bila pompuan pakai heels.?! bukan anggun yang penyanyi Indon tu ye tapi anggun la anggun. Faham tak.!



Next I nak yang cehhh macam mintak order delivery kat Mcd je kan. Ok ciri ni memang patut ada kat setiap kaum perempuan. Menyayangi keluarga. Mesti sayang both family kalau dah kahwin sebab tak da la gaduh bila nak balik raya rumah isteri kat Terengganu ke atau rumah umi I kat Melaka. Eh.! kenapa Terengganu. Tetttttttttttt...Ok next.!


Amboi cuti sakan ye dia kat pantai Terengganu. Tak ajak kitew pun. Tacink la macam ni.


Pandai dalam bab agama. Kalau boleh mesti ada pendidikan agama yang secukupnya. Tahu sembahyang dan mengaji pun dah ok. Tak perlu pun yang kena pakai purdah tu pun tak pa. At least I nak future wife I pakai tudung. Lagi manis rasanya macam sirap ais kalau perempuan bertudung kan. Sedap je mata memandang.



Ciri yang ketujuh ialah I nak yang outfit dia simple and tak banyak pakai make-up. This is not about cost. Actually I tak berapa suka wanita yang kat luar sana pakai outfit pelik-pelik bila keluar rumah. Setakat nak pergi pasar je pun tapi tudung macam Hana Tajimok and pakai dress bagai. Pompuan make-up tebal-tebal tak nampak cantik sebenarnya. Trust me ramai laki tak terpikat pun kalau pakai fake eyelashes lepas tu pakai contact lens supaya mata nampak besar dan cute dan blusher kat pipi nampak lepas baru kena tampar sumpah tak cool wei. Lepas dah buang semua tu macam mana rupa sebenarnya. Terkejut beruk laki ko tengok.!


Muka tanpa make up tapi still nampak cantik dan comel.This is what we call natural beauty people.




Bakal isteri I mestilah sabar dan boleh layan kerenah I ni yang beragam-ragam. Kesabaran dia haruslah tinggi sebab I ni kurang penyabar. I'm a fast person. Tak suka lambat-lambat dan nak rushing je. Tu sebab ramai kawan I cakap I clumsy. Gelojoh I ni kan. Tapi yang penting mestilah sopan santun dan berbudi bahasa juga perlu ada. Jangan nanti bila jumpa kawan I cakap wassup bro.! Memang tak ketimuran betul.




The next on the list is sense of humour mesti ada. Nanti dia boleh buat I gelak-gelak bila kita stress. Gelak boleh bakar kalori ok. Bila kita tengok Mr.Bean kita sama-sama  gelakkan si Bean tu. Tapi jangan gelak macam pontianak mintak penampar pulak. Gelak tu kena cover control ayu depan mak mertua nanti.


Omakaiihhhhhhhhh...kemain sakan gelak ye tak hengat dunia...geget kang baru tahu.!




Seorang yang bertanggungjawab dan layan I tanpa sempadan. Oh I suka pompuan yang berdikari. Bila I outstation ke dia pandai jaga diri sendiri and kalau  tiba-tiba kereta pancit tepi jalan dia pandai tukar tayar dengan sendiri tanpa mengharapkan simpati PLUS.


The last but not least is dia ada nombor 13 dekat tangan dia. Hahahaha ok yang ni sangat mengada. Delete,delete...




Ok tu je list I. Actually banyak lagi tapi nanti korang malas nak baca pulak. I can have a girl in everything on the list but the most important is she Loves me without boundaries. Bila cinta berputik semua ciri tunggang langgang kan. But now still tak jumpa lagi because I have many things to do to achieve in my life. My goals,my career,family and friends yeah so many have to be put on the top of the chart. Muda lagi weh nak kahwin. Tapi ingatlah perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. So mari kita jadi baik.


Nota kaki : Girls with beauty is not good enough. She must be smart,good attitude,polite and good personality. Trust me girls. Laki sekarang tak berapa pandang kecantikan pompuan tapi personality dan kepandaian tu penting. Apa guna kalau cantik tapi tak pandai english education bila jawab soalan pun guna pengalih bahasa macam Miss China kat Miss Universe 2011. Ok bai.










29 comments:

Wadi AR said...

gua ganas ade orang nak tak?

DaYaH JeLitA said...

wahh maca layak je i niehh...hikhikhik..

fathin la!..sape lagi said...

terbaik la...haha.
setiap orang Allah dah tetapkan jodoh masing-masing kan. ye dak?

Terbang Bersamaku said...

smoga berjumpa calon yg mempunyai ciri2 mcm nie..smoag cpt bertemu jodoh...(^___^)

~wah..pminat Taylor Swift yea..?

0rked91 said...

kalau si die suka makan2 tp gemuk
rse2 leh terima x??
n pkai high heel bhye tuk kesihatan
:)

suha said...

hahahahahahah.

serius jujur konsep entry ni. semoga dapat apa yang diinginkan. hahah.

pendek cerita, macam semua ciri ada dekat TS, kan? huhuu. :)

FaiZaH Fyn said...

doctor memang suka cari calon isteri cikgu eh?

SweetyMui2 said...

memang kipas susah mati taylor swift la ni..hahahah

..Bai.. said...

huhu...bgs2 pilihn 2..hope dpt jodoh yg diimpikan:)

Edy Fee said...

konklusinya mmg klau aku ;;nak kat TS

Paris Lipton said...

hai, TS je...she's mine. haha

Muhammad Al-Afiq said...

Wadi AR : insyallah ada..mna thu kan jodoh kita... =D

DaYaH JeLitA : OH yeke.! waaa..boleh la isi borang dulu..lpas ni temuduga ye..teheeee...

fathin la!..sape lagi : ye btol2..jodoh smua ditangan tuhan...

Terbang Bersamaku : insyallah..tq..yup minat giler kat taylor...

0rked91 : oh kalau cam tu dia kna ikut i hari2 la ke gym...haha..just occasionlly je pki heels..

suha : yeay mintak2 la dapat ye...hehe..tapi TS popular sgt laaa..

FaiZaH Fyn : eh.! tak da la..just for example je..kalau dah jodoh ngan cikgu apa salahnya ye dok..

SweetyMui2 : a'ah..kipas habis dah ni TS ni...harap dia bca la ye...

..Bai.. : kalau dapat bgus la kan..tp x kisah pn sgt..klau muka ala-ala TS pun dah b'syukur..haha

Edy Fee : yaaaa..pndi pn anda buat konklusi kan...sgt kagum.!

Paris Lipton : eh no no..she's mine..awak amik la taylor lautner..nama dia pn taylor gak..hwahaha

SayeZahidahadi said...

yooooo, -__-

FirdausTech.com said...

Istri Idaman Adalah Istri yang Mau trima kita apa adanya bukan ada apanya,.,

azalia hjsalleh said...

thanks kongsi pendapat ttg wanita
baru tahu laki x suka pompuan make up tebal.
habis tu kenapa bila keluar berdating, mata tuh x boleh duk diam nak pandang aweks yg lebih hot & seksi ?
*okay tetiba mcm nak teremo plak, haha sorry ><

Amirah Filzah said...

ahaa semua Taylor Swift :p

mira maisara said...

gambar semua oranh putih jerk..mane orang melayu??huhuk

missina said...

ni mest cerewet nk pilih bini nant,,hehe,,

Fazreen Misbae said...

Hanis Zalikha sesuai kot utk u...hehe

Cahaya Fajar said...

salam kenal...thanks sebab follow blog saya.:)

amboi,dh tetap dh ciri2 calon isteri...moga jmpa yg di cari ye..;))

0rked91 said...

kalo cm 2 u n 4ture wife bina otot la lps nie... sokmo g gym,...haha

Aimifiqa said...

mmg minat taylor swift betul la.

Tiara Fazlin said...

omg i jadi doktor nnti...haha! =p

Muhammad Al-Afiq said...

SayeZahidahadi : yessssss..!

FirdausTech.com : saya sokongggg seratus peratus dari ladang...!

azalia hjsalleh : ye laki mmg xsuka pompuan mekap tebal...tp tgk jugak la..ada je yg laki suka awek mekap tebal2 kot...kalau laki mata x reti duk diam tu mknanya x setia la tu..tinggalkan dia...hehehe

Amirah Filzah : hai mira...yup minat TS la katakan...hahaha

mira maisara : org melayu tak jumpa lagi lorrr..ada calon tak.? recommend la kat sini..hehe

missina : haha..eh tak cerewet la..ni saje2 je suka2...

Fazreen Misbae : huh.? yeke...hanis zalikha dah ada bf la...(men hentam je)

Cahaya Fajar : wsalam..insyallah masih dalam misi pencarian lagi..

0rked91 : oh tidakkkkkk...dia lagi tough la dri i kan...hwahahaha

Aimifiqa : yeah...obses giler..

Tiara Fazlin : eh.! tiara la...a'ah la u nti jd doktor kan...cpt tukar profsion skang..ngehehehehe

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

amboi, tsye tnggi ye pkcik ni.. hikhik. jdoh prtemuan dah dtntukan... sure ade yg trbaik utk afiq.. =D

Dalila Diela said...

high taste nye dia...
semoga berjumpa dengan org yang diidamkan..

actually, nak tnya kan kalau doktor lelaki mesti nak pilih bakal isteri cikgu kan??bukan ape, banyak kawan2 lelaki saya yg bakal doc, yang saya tengok kapel dgn bakal cikgu..memang doktor nie suka dgn bakal cikgu ke?hehe...

saja2 jer tnya..mybe kebetulan jer kot..

laskar pelangi said...

wah...semua nak taylor swift dak ni..senang2 cuba pinang taylor swift.kot2 dapat =)

a D i E L a said...

haha.. cakap je la nak kawin ngan taylor swift. abis cite. hehe.
nway, gud luck :)

a D i E L a said...

haha.. cakap je la nak kawin ngan taylor swift. abis cite. hehe.
nway, gud luck :)