4 September 2011

Celebrate Hari Raya 9131.84 Kilometres Away From Malaysia.


Assalamualaikum semua dan selamat hari raya...dah beberapa hari raya ni baru la nak update blog kan...busy study...orang lain semua sibuk beraya sana sini berkonvoi bagai tapi I kena study kat dalam bilik sorang-sorang sambil melayan gambar ketupat rendang lemang kuih raya kat laptop ni...tengah bayangkan makan benda tu semua...sampai gambar kuah kacang ngan lemang diletakkan sebagai desktop background kat laptop...yela bangun pagi-pagi buka lappy tengok gambar kuah kacang...terus perut kenyang sepanjang hari...boleh plak macam tu kan...tak pa la tahun 2011 ni kita lain sikit raya...kita raya kat Mesir la ye...asik-asik kat Malaysia...boringgggg nyerrrrrr...(ayat nak sedapkan hati)...walaupun berjauhan dengan family tetapi raya tetap raya kan...kena sambut meriah-meriah walaupun orang-orang Mesir di sini tak menyambut hari raya...ni satu fakta ye bukan auta...mereka lepas sembahyang raya terus balik rumah tutup pintu buka TV plasma gedabak tu tengok citer kartun...serius ok..tak tipu...tapi raya kat perantauan kali ni bukan berseorangan ye...ramai kawan-kawan yang tak balik raya tahun ni...jadi memang meriah...apa pun jom la layan pic ni dulu sebelom berbuih mulut I ni nanti duk membebel je...



my baju raya...
I design sendiri...beli kain then suruh tailor jahitkan...warna oren tahun ni kena la matching ngan family kat Malaysia...

Persiapan menjelang syawal tetap dibuat...walaupun tak da la lemang nak bakar kat tepi jalan tu tapi buat sederhana je...semua kena moderate...baru afdal ye dok...nak tahu tak Malaysia raya dulu dari kami di Mesir ni...korang semua dah beriang-raya makan biskut almond london I baru je habis buka puasa kali terakhir untuk ramadhan kali ni...so malam raya lepas solat Isyak kami satu rumah keluar beli barang nak buat juadah di pagi raya...macam-macam dimasak...best jugak bila masak malam raya sambil dengar lagu air mata syawal nyanyian Siti Nurhaliza...tapi I tak nangis..nangis dalam hati je...

preparation malam raya...


chef utama...actually pic ni nak tunjuk yang kami beli periuk mahal dan baru..tu yang kaler maroon tu...buatan Turkey...dalam periuk tu dah siap rendang daging....ni nak buat karipap cinta daging pulak...
Ashraf tukang menguli tepung...




tukang mengacau dan menggoreng...see me..! ecececehhhhh...

after dah buat semua peparation masakan untuk pagi raya kami pun sembahyang subuh...subuh 3 pagi ye disini...ye sangat awal...imam baca al-fatihah  rakaat pertama I dah menguap macam singa...rakaat kedua menguap macam badak...balik rumah terus cari katil...then sembahyang raya pukul 8 pagi...kali ni special sikit sebab student Malaysia yang buat sembahyang ni...kami diberi kebenaran oleh pihak masjid untuk buat sembahyang raya khas untuk pelajar Malaysia sahaja....so lepas pak arab sembahyang kami pulak amik turn...




sebahagian pelajar Malaysia yang tak dapat pulang beraya...





khutbah disampaikan dalam bahasa melayu...ni 1st time I dengar khutbah melayu sejak datang kat sini....





imam muda mengimamkan sembahyang raya....







selesai saja sembahyang raya mula la bermaaf-maafan sesama kita...this is the best time to purify our soul and heart to each other...let's bermaaf-maafan di pagi raya...i do miss salam my umi and ayah di pagi raya sebab bila salam confirm dapat duit raya....hehehe...






before we leave the mosque and heading to jamuan raya kita bergambar reramai tanda kenangan I pernah beraya di Mesir...so bila bergambar mesti la kena cari port yang senang nampak muka I ni...





can anyone spot me..?!

bila tengok pic ni terus teringat pagi raya lepas sembahyang raya mesti kami sekeluarga di Malaysia pegi kedai cina gambar kat bandar tu tangkap gambar raya...auwwwww miss that moment..



disebabkan jamuan start lambat maka perut pun dah tak henti-henti minta rendang ngan ketupat di pagi raya so kami sehousemate melantak dulu kat rumah dengan juadah yang kami buat sendiri....


nasi himpit,rendang daging,karipap cinta,dengan puding caramel di pagi raya....
kelas kau maria.!






so next station jamuan raya tapi I terlupa bawak kamera so no pic...tapi jamuan memang meriah..meriah dengan makanan...alhamdulilah kenyangggggg...!!!


so next raya which is second raya kami housemte buat jamuan la sikit....jemput rakan-rakan rapat datang ke rumah...macam open house la but without duit raya....then we plan nak buat nasi beriyani dengan ayam masak merah...ko mampu.?!




nasi beriyani in the making y'all....




raya kedua kena la gaya ala-ala merewang macam kenduri kahwin kan siap letak tuala kat bahu dengan leher tanda sangat gigih dan rajin memasak...see our peti ais ada dua pintu....rumah I kat Malaysia pun sepintu je tau....over owkeyh.!




our guest...tak dapat nak tangkap pic bebanyak sebab tangan kotor then baru I perasan kamera lens I kena minyak...tu sebab pic semua blurrrrrr je memanjang...





muka penat makan...perut I pun penat nak digest...so better sleep....hahaha...
so that's it my sambutan raya di Mansoura,Egypt...sederhana tapi meriah...walaupun tanpa family tapi kawan-kawan pun dah macam family sendiri lebih-lebih lagi senior I semua dah kahwin dan diaorang buat rumah terbuka maka perut I pun terbuka la sepanjang raya ni...duit raya je tak dapat....tapi tak pe...janji happy dapat makan macam-macam...kuih tart,satay,kuah kacang,soto semuanya di rumah terbuka...alhamdulilah...terima kasih abang-abang senior yang dah kahwin kerana buat rumah terbuka....





The holy syawal has come...let's purify our heart and soul with an apology...so this is my sorry for 2011...minal aidil wal faizin everyone...ampun maaf dipinta to family and friends,all my blog readers yang super awesome,followers di twitter,rakan-rakan alam maya facebook and all muslimim and muslimat (mengalahkan perdana menteri bagi ucapan raya plak kan)...have a bless Syawal..
with love from Egypt.!~ ♥





19 comments:

Mohd Zakwan said...

wahh , bestnya dapat merantau ke luar negara . btw, selamat hari raya, maaf zahir dan batin :D
p/s : tak dapat duit raya langsung ke? hhe

cik iera! said...

salam lebaran. :)

Dalila Diela said...

wah..pengalaman baru..
pandai eh masak nasi himpit, rendang dging,karipap n nasik beriyani bagai..nie doktor merangkap chef nie..hehe

Azham Vosovic said...

best tak raya kat sana? sedih tak? wuwuwuwuwuwuwuwu

Selamat Hari Raya madu Taylor Swift hahahaha

fathin la!..sape lagi said...

nice karipap cinta ye hencik dokter. kat mlaysia pon dapat style macam tu :)...salam aidilfitri

suha said...

wahhh, best dapat share cerita raya orang di perantauan ni.

raya tempat sendiri dengan tempat orang ada istimewanya yang tersendiri kan.

even jauh dari family, nampak lah korang happy beraya dengan kawan kawan dekat sana. hee :D

cart kartika said...

this is great sharing..
jum join entry raya

http://cartiecacloset.blogspot.com/2011/09/segmen-blogwalking-entry-raya.html

yanie.yuhuu said...

salam lebaran ! rase mcm seronok raya kt luar tp hkikatnye sdih gk an,..

Syan_Neesa said...

selamat hari raya warga mansoura ^^ tahun depan or tahun tahun depan nak merasa gak la beraya kat egypt..especially kat zagazig tu..hehe

ika said...

:) okeep la tu...banyak kwn2...merasa beraya kat negara org kan? selamat hari raya...^^,

Miss Rin said...

Amboih. Tu dia. 9000++ km kau. Tu laluan darat ke udara? Kehkehkeh! Anyway, selamat hari raya! ;)

Muhammad Al-Afiq said...

Mohd Zakwan : selamat hari raya zakwan...xdpt la duit raya..xda sapa nk bg.. :(

cik iera! : salam aidilfitri too..

Dalila Diela : selmat hari raya...boleh la masak sikit2...nasi himpit tu segera je...hehe

Azham Vosovic : x sedih sgt sbb ada kwn2..cuma x meriah sangat....haha..madu taylor swift ye..

fathin la!..sape lagi : main reka je nama tu..bentuk karipap pn kami x reti buat...huhuhu

suha : share pngalaman raya sedih pertama saya...hahaha..selamat hari raya...

cart kartika : salam raya... :)

yanie.yuhuu : sedih sgt sbb family xda kan...tp redha je la...

Syan_Neesa : yup thanks...jemput la dtg mansoura...awk study kat zagazig ye..waaa bgus la


ika : ni raya terpaksa..haha...yela x best jugak kalau xda fmily..

Miss Rin : ni laluan udara...selamat hari raya.. =)

alyana shafinas said...

pndai memasak erk..bguslahh...hehe..salam aidilfitri jgak yea...smoge success kt sne.. =)

ANISA said...

pengalaman tu beraya di perantauan...

Faez Rusni said...

syokla der..memang ko pandai masak dr kat malysia lagi ke?

Rtp Farra Arisha said...

salam perantauan dari arisha!

surely lebih meriah if celebrate eid di oversea right?? share many more stories after this ya..

minal aidzin walfaidzin and selamat hari raya!!

aimaniman said...

laa sedihnya.. abis x raya ngan anak isteri ker..

Nia Ridzwan said...

salam lebaran. kullu 'am wa antum bilkhair ;)

Zero2Hero said...

assalamuaalikum..mohon ambil gambar imam solat itu untuk kegunaan ea..