11 September 2011

Tips nak jimat kredit prepaid dan tax 6%

Hai semua...dengar citer orang-orang kat Malaysia mengamuk sebab ada cukai tax untuk top-up erk..?! what the...entah apa-apa je nak bercuka bagai...tapi nasib baik kat Egypt tak de tax bagai...lalalalala.!~ bahagianya hidup...tahu tak beza top-up kat Egypt dengan Malaysia...yang pertama sekali kat sini tak da cukai 6% ynag macam korang kena tu...then yang kedua kalau top-up 10 genih (genih mata wang Egypt) tak da limit tarikh luput...sampai tahun depan pun boleh guna...so best tak..? sila la cemburu buta dengan I...kalau kat Egypt jenama syarikat top-up atau telekomunikasi yang popular ialah Etisalat,Mobinil,dengan Vodaphone...tapi I guna Etisalat sebab Etisalat sayang I lebih...hari-hari dia bagi mesej kat henset I ni...penat berlari dari dapur nak masuk bilik cari henset bila beep mesej bunyi sebab ingat Taylor Swift yang bagi mesej tapi rupanya Etisalat...camgampang jerrr.... ok here are few tips untuk korang yang kena cukai 6% tu...see I care u guys ok...(*blushing*)

1) Beli top-up yang nilai besar macam RM 30 atau RM 100...boleh tahan lama ye dok...biasanya kalau yang nilai besar ni mesti ada ganjaran lebih kan dari Celcom atau Maxis...

2) Pergi ke Langkawi atau Labuan atau LCCT then borong la sebanyak top-up yang boleh...alaaa macam korang borong coklat tu...sebab kat sana pun tak de tax...betul tak...lepas tu pasang payung depan rumah bukak kedai top-up...tapi kenakan 7% tax pulak pada pembeli...hahaha..yang tu mengada..

3) Kalau nak gayut lelama atau bersayang-sayang suruh la makwe/pakwe korang langgan sama dan amik plan family...gayut la sampai lebam...

4) Kalau sehari asik duk mentop-up RM 10 baik tak yah..cuba kira 10 kali top-up RM 10..sama dengan RM 100 kan....so better pakai postpaid je...

5) Last tips ni memang patut buat...korang tak yah la nak langgan ringtone/wallpaper ataupun duk sibuk sms ON SUNYI dan hantar ke 3990 tu...semua tu tak yah la...buang top-up je...I rasa lepas ni reality show guna kertas je kot untuk undi...





19 comments:

myr amyra said...

hehehe..mmg jelez ngan topup 10 genih 2....

lg 1 tips...guna public phone.. :)

jieha nasir said...

hahaha.. realiti showw undi pakai kertas.. mmg superbb wohh..!

Citi Bazyla said...

gud idea. haha !

benz said...

terbaek wok~~ hehehehe xDD

suha said...

ON SUNYI?? hahhaa.

untunglahh etisalat sayang lebihh.

macam maxis care jugakk. hahahaa :)

MisS HoNeY said...

on cinta...hahahha

gna public lebey baik n jimat

mizmarmalade said...

Good idea tuu.. hehe :)

miss inna said...

lepas nie semua org pakat nak guna public fon jer...haha!

Nia Ridzwan said...

salam alaik. nice tips. yang langkawi tu tak boleh blahhh~ kekeke ;)

Dhiya Fariza said...

u forgot one thing, INTERNET dude the use of internet! :D

Muhammad Al-Afiq said...

myr amyra : best tau top up sini..yeahhh gna public..tp nk kna bwk bnyk syiling plak..

jieha nasir : yup jimat sikit nk undi AF kn..

Citi Bazyla : tq..nti cuba tau..

benz : yezzzzz.. =p

suha : tp xsuka la dia syg lbih..sbb pnat nk m'layan..

MisS HoNeY : sllu sms ON CINTA ke.??? hehe...

mizmarmalade : yup..try la nti..

miss inna : untungla public phone...tp x leh gayut lelama sbb org blkng dh tunggu kan..

Nia Ridzwan : thnx..jgn lpa gi lngkawi beli top up..coklat tak yah..

Dhiya Fariza : ohhh yeahhh...smart voip...hehehe...

eddy syrol said...

jgn riso lah..tak lama lagi takde lah tax 6% tu...PM pun dah bising nak bincang kan..hehehe

::FAIZ FARISH:: said...

no komen pasal ni....

Azham Vosovic said...

Hahahaha, mmg kecewa dgn standard baru top up ni... apa nak buat huhuhuhu

Azham Vosovic said...

Hahahaha, mmg kecewa dgn standard baru top up ni... apa nak buat huhuhuhu

wawa wadzir said...

hahaha..nak try yg 7% tu..haha

HK said...

lol..prlu dicuba ni..

zainatul abu bakar said...

wah bestnya top up kt egypt..xde trkh luput! kt malaysia ni ade trkh luput bagai..padahal duit byk lg, tp xbleh call org sbb dh tmt tmph. Naseb baek tax 6% tu ditunda,harap2 xjadilah :)

Eyra. said...

Waaaa u ade lesung pipit?! Suweeetttt! Heee puhlis jangan kembang ye :P