10 November 2011

True Love vs Beautiful Friendship

"We all need friends with whom can speak of our deepest concerns, and who do not fear to speak the truth in love to us."

Well nice quote to start the entry right.! So this is my first time to talk about love in this entry. I mean serious talking like an adult who know about love. Well maybe I'm a little bit lack of experience in love but I nak jugak cakap pasal benda ni. But I'm not a Doktor Cinta. Nak doktor cinta jumpa Sheikh Muzaphar. It's started last week when one of my good friend Azfar and I hung out together since dah lama tak jumpa. Then we talk about some men's stuff and suddenly it comes to talk about some love stuff. Well first dia beritahu I pasal movie yang dia suka tengok sampai menyentuh hati sanubari dia and he said that was the first movie ever yang dia betul-betul suka dan best. It's quite suprise he loves about movie stuff sebab selalunya bila ajak tengok movie malam Jumaat kat rumah I  (well we only have Friday untuk bercuti macam Rebecca Black ) dia la orang pertama yang tidur dulu bila movie start. Bila dia dalam plane nak balik semula ke Egypt dia kata dia tengok satu movie ni. Best giler sampai sekarang pun terasa sedih lagi. Well that was exactly he said to me. So I pun download la movie yang dia cakap tu. The movie entitled Something Borrowed.



Kate Hudson and Gennifer Goodwin berlakon. Agak menarik gabungan itu ye. I'm kind a like layan je semua movie and it's getting more excited bila tengok genre dia comedy romance. Yeah I like comedy romance and chick flick movie. Biasalah orang single memang macam ni. Tapi bila tengok genre cerita ni comedy I agak pelik di mana sedih yang si Azfar cakap ni. Tapi tak pe kita tengok dulu baru judge. I tought filem ni macam the other typical jiwang karat punya movie with predictable ending. 

So I cerita sikit pasal movie ni. Dia mengisahkan pasal dua kawan baik (Kate Hudson & Gennifer) yang memang rapat sejak kecik tapi mereka berdua ada berlainan characters. Si Kate ni jenis yang party girl and a little bitchy while Gennifer agak pemalu dan nerdy. So satu hari si Gennifer introduce kawan lelaki dia namanya Dex masa dekat law school dulu dekat si Kate ni. Then Kate dan Dex dating and be a couple. Tapi pada masa yang sama Gennifer suka Dex dan tak pernah beritahu dekat mamat ni. Dex dan Kate plan untuk berkahwin dan of course la yang kena jadi bridesmaid Kate kawan baik dia Gennifer. Boleh ke Gennifer face both of them when they take a vows masa kahwin nanti. Tapi ending cerita ni lain sikit sebab dia based betul-betul on freindship. So you guys dah boleh agak apa ending dia.? Kalau nak tahu ending kena tonton cerita ni. Tapi I tak tahu la Malaysia ada tayang ke tak cerita ni. So download maybe I guess.

Sebenarnya apa yang I nak cakap ialah mana lebih penting antara friendship dan love. Would you sacrifice your friendship when it comes to love. I don't think so. Lebih-lebih lagi kalau  perempuan dapat pakwe yang muka ala-ala pelakon korea ataupun badan macam Taylor Lautner. Memang tak kan lepaskan la, betul tak.? So this movie will taught you a lot about friendship and love. Tapi Kate agak loyal on their friendship sebab dia tak pernah backstabber kawan baik dia Gennifer. I will let you know, before the wedding Gennifer dan Dex tidur bersama ( ayat sopan sikit instead of typing s** ). Tapi Kate tak tahu yang boyfriend dia curang kat dia dengan kawan baik sendiri pulak tu. But if we look on the love site, Kate macam tak betul-betul cinta dekat boyfriend dia Dex. And ada satu kali masa ni dia pun pernah jugak berasmara ( ayat sopan lagi ) dengan lelaki lain sebelum wedding dia. Bagi I Gennifer ni tak bersalah sebab dia minat laki ni since law school sama-sama belajar lagi and at the same time mamat ni pun ada perasaan cinta kat Gennifer. Ni kes memendam la ni. Bila dah agak terlambat masing-masing baru la nak luahkan. Oh it's too late bebeyh.!

Everything went smoothly and still on the secret until the last 12 minutes before movie ni nak habis. Pandai pengarah ni kantoikan love affair antara Gennifer dengan Dex waktu last movie nak habis. Tapi bagi I kalau si Kate ni agak ragu-ragu samada dia cinta ke tak laki yang dia nak kahwin baik dia tak yah kahwin dan cari je laki lain yang sesuai dengan perangai dia tu. Bagi Gennifer pulak kalau dia betul setia kat kawan dia, well I guess dia mesti beritahu kat kawan dia yang dia suka Dex. Betul tak.? Maybe sedih sebab friendship yang diaorang bina sejak kecil lagi runtuh dalam sekelip mata je disebabkan cinta. And Gennifer get more better life than Kate. Tapi I rasa win-win jugak la situation diaorang sebab asyik-asyik Gennifer je nak beralah dengan Kate. Keseluruhannya I bagi 4 bintang la cerita ni sebab first time tengok storyline macam ni. So kalau ada chance tengok la cerita ni. Tak rugi la layan cerita omputih dari layan cerita cinta melayu yang storyline dia sama je dan guna pelkon pun lebih kurang je. Malaysia kena improve la sikit buat romance movies. Ni tak lain tak bukan dari Erra Fazira dengan Yusry KRU la dalam Kuliah Cinta dah melarat sampai sekarang asyik cinta kolej je memanjang cerita melayu ni. Tak membuka minda langsung. Boring.!

Jap nak tanya ada orang ke still baca blog I ni.?!



12 comments:

eszyamin said...

ermhmm malay movie kekuatan dia mmg bukan pada romance genre..so dont expect more on that, tp lebih pada family matters,..haha..btw, cm best je citer ni..

FaiZaH Fyn said...

macam best je cite ni..harus cari lepas ni :)

Fathin || Bamir said...

kene tgk nie! huhu
penah tgk cter my sassy girl? best jugak! romance comedy. try la!

yanie.yuhuu said...

masih baca la bakal doc,,
sat lagi nak download gak movie nih,,

Fazreen Misbae said...

baca aje... :)

Rtp Farra Arisha said...

something borrowed looks like a very great movie. i think i should watch it once :')

the most precious is when the sacrifice, friendship and love combine to be 3 in 1 :) it must be so cool then!

p/s: arisha drop by dari blog pretty doctor-to-be, sis dhiya!

EZAN IDMA said...

comendy romance :) i like it. Nak tgok jugak movie ni :)

Muhammad Al-Afiq said...

eszyamin : yeah that's true..try la tgk citer ni..menarik gak.!

FaiZaH Fyn : cari jgn x cari...

Fathin || Bamir : oh cter korea tu ye..ermmm mcm pnh tgk tp dh lupa la..huhu

yanie.yuhuu : orait..thnx yanie..hey thnx jugak sbb buat post kat blog u tu..

Fazreen Misbae : tq sudi baca

Rtp Farra Arisha : yeah u should watch it..best dan mnarik sgt..

EZAN IDMA : u like comedy romance too..that's good...sila la tgk..

::: Cik Feera Lova ::: said...

Excellent review..buat citer ni makin menarik pada saye..kompem download pasnih..

Muhammad Al-Afiq said...

::: Cik Feera Lova ::: : huh.? excellent.? first time bebel pasal movie ni..hahaha..

nurul diana said...

mcm best je , hehehe

Leods said...

I suka cara you mengolah ayat...best ! takyah jdi doctor la pasni..jadi penulis jak lgi ok haha :-p